Oplev lysets genkomst i Danmarks Nationalparker

Publiceret 11-02-2022

Vinterferie og flere dagstimer. Oplev Danmarks Nationalparker i din vinterferie.

Skibssætningen i Gl. Lejre. Foto: Ole Malling

Endelig kan det mærkes, at vi går mod lysere tider. Vinterferien er for mange af os vendepunktet, som mest markant understreger, at foråret igen står på spring, og at den lyse tid venter lige om hjørnet.

I Danmarks Nationalparker kan du komme ud i det fri og få bekræftet, at der er noget om snakken. Derfor har vi samlet fem store naturoplevelser, der alle hylder og viser vejen mod lysets genkomst.

Vi ønsker jer allesammen en rigtig god og lysgivende tur.

1. Nationalpark Thy: Indfang lyset ved Stenbjerg

Hvem ved om Marie og P.S. Krøyers Instagram-feeds ville være fyldte af billeder fra Nationalpark Thy, hvis de kom forbi i dag? Måske havde de begejstret postet deres indfangning af lyset ved Stenbjerg, som de gjorde det, da de for en tid slog sig ned her i 1889, på vej hjem fra bryllupsrejse i Paris.

I dag flokkes hobbyfotograferne her i hvert fald. Både om klithedens morgendis, de vintersprøde farver ved solens op- og nedgange og i det hele taget nationalparkens dragende lys, som er allersmukkest lige nu.

Stenbjerg Landingsplads er et godt udgangspunkt for udflugter til Vesterhavet, uanset om man ser det gennem kameraet eller bare nyder de spæde forårsfornemmelser.

Stenbjerg landingsplads

Stenbjerg Landingsplads. Foto: Nationalpark Thy

2. Nationalpark Skjoldungernes Land: Tag på vandretur blandt sagnkongerne

Gå lyset i møde på Skjoldungestien her i Nationalpark Skjoldungernes Land. Start fx ved Roskilde Domkirke og følg stien langs Roskilde Fjords blanke vand, hvor tusindvis af fugle kan opleves langs strandenge, kystskrænter og på den lavbundede fjords mange øer og holme.

Vandreruten fører dig gennem den kystnære Boserup Skov, og videre til Gl. Lejre, hvor sagnkongerne af Kong Skjolds slægt siges at have regeret fra. Her finder du skibssætninger, kongehaller og gravhøje.

For de mest ambitiøse fortsætter den 40 kilometer langer vandresti videre ad spor til den smukke Bidstrup Skov, hvor hasselmusen sover sin vintersøvn og skovbundens sjældne urter gør sig klar til forårets komme.

Undervejs passerer I både togstationerne i Lejre og Hvalsø, hvis fødderne siger stop.

skjoldungestien ved Roskilde Fjord

Skjoldungestien, Boserup. Foto: Ole Malling

3. Nationalpark Mols Bjerge: Nyd udsigten fra Kalø Slotsruin

Viser vintersolen sig frem, og er man i nærheden af Nationalpark Mols Bjerge, er udsigten fra den 700 år gamle Kalø Slotsruin et oplagt mål. Tårnet blev i 2016 udstyret med moderne trapper og udsigtsplatforme, så besøgende kan nyde både udsigt og det tiltagende lys fra ruinens top.

Prisen for at komme derud, er den halvanden kilometer lange gåtur ad middelaldervejen, der - ligesom selve slottet - blev anlagt af kong Erik Menved i 1313.

Kniber det med solstrålerne, kan Strandhuset lige ved Kaløs parkeringsplads være et spændende alternativ. Gennem vinterferien afholdes en række arrangementer og workshops om istiden.

Kalø Slotsruin

Kalø Slotsruin. Foto: Matthias Juul Dahl

4. Nationalpark Kongernes Nordsjælland: Se lys og skygge i Rudolph Tegners skulpturer

Midt i det nordøstsjællandske lyngklædte landskab Rusland – ja, det kaldes det – finder du det meget fine Rudolph Tegner Museum. Selv om museet er vinterlukket, er den tilhørende statuepark til gengæld åben året rundt.

Denne enestående kombination af kunst og et smukt landskab gør stedet helt fortryllende under den sarte vintersol og et meget spændende eksempel på, hvad du finder i Nationalpark Kongernes Nordsjælland.

Bakkelandskabet er et levn fra en gammel smeltevandsdal, som Pandehave Å fortsat snor sig igennem. Her føres både åens vand og sikkert også dit længselsfulde blik direkte ud i Kattegat.

Rudolph Tegner statue

 

Rudolph Tegner Museum. Foto: Jørgen Dam

5. Nationalpark Vadehavet: Oplev vinterbålfesten Pers Awten

21. februar fejres Pers Awten flere steder i Nationalpark Vadehavet. Siden tidlig middelalder, har folk i hele Vadehavsområdet fejret denne helgendag ved at mødes til båltænding og fordrive vinterens onde ånder.

I takt med skibsfartens opblomstring i 1600-tallet ændrede traditionen sig til at blive et lykkebringende farvel til de søfarende, når de fra vadehavsøerne drog ud på verdenshavene, mens festen nu om dage er en markering af at gå fra vinter til forår.

Kan opleves på Fanø, på Rømø og ved Emmerlev Klev ved Højer.

Per Awten i Vadehavet

Pers Awten ved Emmerlev Klev. Foto: Ulrik Pedersen

Pers Awten Rømø

  • 21. februar kl. 18.30.
  • Arrangør: Rømø Husholdningsforening og Rømø Lokalråd. Alle er velkomne. Pris: Gratis.
  • Mødested: Ved starten af Rømødæmningen. Parkering på Søvej.

Pers Awten Emmerlev Klev

  • 21. februar kl. 19.00.
  • Båltale ved Lis Mikkelsen, forhenværende lærer og forfatter. Derefter sang, oplæsning, kaffe og en ’farisæer’ (kaffe med rom, farin og flødeskum) på Hohenwarte (lidt uden for Højer).
  • Arrangør: Grænseforeningen Tønder. Alle er velkomne. Pris: Betaling for kaffe ved ankomst til Hohenwarte.
  • Mødested: Emmerlev Klev nord for Højer

Pers Awten Sønderho, Fanø

  • 21. februar kl. 19.00.
  • Fakkeltog fra Kalvekrog (lidt nordøst for Sønderho) til ’Børsen’ (Sønderho havn), hvor der tændes bål. Historien om Peders Dag og Pers Awten kan høres ved bålet. Her nydes en kaffepunch, og Shantykoret synger farvel til vinteren og velkommen til foråret. Pris: Gratis.

 

Danmarks Nationalparker

De danske nationalparker omfatter nogle af Danmarks mest enestående og værdifulde naturområder og landskaber. Områder, som både betyder noget for os danskere, men som også har og vil få international opmærksomhed og betydning.

Tilsammen rummer nationalparkerne alle de vigtigste, danske naturtyper. Fra vaden i Nationalpark Vadehavet til klitlandskabet og heden i Thy til skovene i Nordsjælland, de åbne istidslandskaber i Mols Bjerge og fjordlandskabet her i Nationalpark Skjoldungernes Land.

I Danmarks Nationalparker arbejder vi for at udvikle, sikre og bevare enestående dansk natur, landskaber og kulturhistoriske værdier. Derudover at skabe gode og bæredygtige muligheder for friluftsliv, erhverv og turisme.