Nationalparken søsætter ny lejrplads

Publiceret 23-09-2022

Med en ny flydende lejrplads vest for Vigen Strandpark er det nu muligt at sove på vandet to steder i Nationalpark Skjoldungernes Land.

Den nye flydende lejrplads er magen til den, der ligger i Møllekrogen. Foto: Mikkel Eeg

Tilbage i juli måned søsatte Nationalpark Skjoldungernes Land en helt ny type flydende lejrplads. Det skete på Roskilde Fjord ved Møllekrogen – og den alternative overnatningsform blev hurtigt en kæmpe succes.

Nyheden spredte sig, og alle overnatninger frem til næste forår blev hurtigt booket.

Men nu er der håb om en vuggende overnatning for alle, der ikke nåede at booke en nat i Møllekrogen i år. Nationalparken har søsat endnu en flydende lejrplads – denne gang ved Vigen Strandpark.

Book en bivuak på vandet

Den flydende lejrplads fungerer som en opslålig bivuak på vandet. Når den ikke er slået op, ligner den blot en tømmerflåde, og dermed skæmmer den ikke udsigten.

Når kajakroere og alle andre, der færdes på fjorden, kommer ud til den flydende lejrplads, kan de trække i et håndtag og slå bivuakken op ude på vandet. I bivuakken er der plads til to personer - eller tre, hvis man ligger tæt.

For at være sikker på at kunne overnatte i bivuakken, kræver det, at du på forhånd booker din overnatning. Det sker gratis via friluftsguiden.dk, og det er også her, du finder koden til låsen. Bivuakken er nemlig låst af med hængelås, når den ikke er i brug.

Når den flydende lejrplads er booket, har du den i et døgn. Der er ingen regler for, hvornår du skal ankomme og forlade den igen, men det er god stil at ankomme senest tidlig aften. På den måde signalerer du over for andre håbefulde brugere, at reservationen bliver brugt.

Søvngængere bør blive på land

Den flydende lejrplads er magen til den, der siden juli har ligget ved Møllekrogen. På begge lejrpladser er det muligt at fortøjer sikkert på siderne for alle, der kommer i kano eller kajak.

Der er ikke anvendt flamingo som flydelegeme i platformen, men alligevel skal brandfaren minimeres, hvorfor flydende brændstof som fx sprit og lampeolie ikke skal anvendes.

Et andet opmærksomhedspunkt og en bekymring, der opstod hos mange ved søsætningen af lejrpladsen i Møllekrogen, er alle de mennesker, der går i søvne. Som svar på den bekymring fortæller projektleder Mikkel Eeg fra Nationalpark Skjoldungernes Land, at der heldigvis er alternative overnatningssteder.

”Overnatning sker på eget ansvar, og har du tendens til at gå i søvne, så vil vi da anbefale, at du booker en lejrplads på land i stedet for. Dem har vi heldigvis også nogle af i nationalparken,” siger Mikkel Eeg.

Toiletbesøg skader ikke fjorden

En anden bekymring, som blev luftet i forbindelse med søsætningen af den første lejrplads, var frygten for at besøgende ville besørge direkte i fjorden.

”Ved Møllekrogen kan man sejle eller vade ind til den lille havn, hvor der er offentlige toiletter. Det samme gælder ved Vigen Strandpark. Her er det også muligt at vade ind til land, hvor der er offentlige toiletter,” fortæller Mikkel Eeg.

Nationalparken har dermed allerede gjort sig nogle erfaringer om, hvilke informationer og faciliteter der skal til for at skabe en god overnatning ude på Roskilde Fjord – og erfaringer kommer der flere af.

”Ved søsætningen af den nye lejrplads har jeg skrevet ud til nogle af alle dem, der har kontaktet mig, fordi de var kede af, at de ikke nåede at booke en overnatning ved Møllekrogen. De har nu fået mulighed for at booke en overnatning ved Vigen Strandpark før alle andre, mod at de til gengæld giver lidt feedback på, hvordan oplevelsen var. På den måde håber vi, at vi kan samle nogle gode erfaringer, som vi kan nå at indarbejde forud for sæsonen i 2023,” siger Mikkel Eeg.

Begge lejrpladser bliver taget ind lige efter efterårsferien og vil ligge inde hele vinteren, indtil vandet er varmt nok til, at de kan komme tilbage først på sommeren.

Unge fra FGU Skibby har bygget lejrpladsen

Begge flydende lejrpladser er udviklet af Nationalpark Skjoldungernes Land i samarbejde med FGU Skibby, som også har bygget dem.

”Vi har et super godt samarbejde med FGU Skibby, som har hjulpet os med at udvikle og bygge flere faciliteter til friluftsliv rundt omkring i nationalparken. Gennem samarbejdet får vi både gode idéer og god sparring, og de unge får mulighed for at bygge noget, der både er nytænkende og som i den grad kommer ud og lever blandt en masse glade brugere i hele nationalparken,” siger Mikkel Eeg.

Den flydende lejrplads er en del af nationalparkens projekt Fjordland, som er støttet af Friluftsrådet, og den indgår i nationalparkens arbejde med bæredygtigt friluftsliv og adfærd.

På dækket er der derfor også en vejledning med kort, der viser, hvor og hvordan man skal sejle for at forstyrre fuglelivet mindst muligt.

Roskilde Fjord er det femte mest befærdede havområde i Danmark. Derfor er det afgørende, at brugerne kender til de regler og naturhensyn, der gælder på vandet, og at de kan søge alternative udflugtsmål end de mest sårbare områder som fx de mange ubeboede småøer, hvor fuglene yngler og ruster sig til vinteren.