Kom til Vintersolhverv i Roskilde Domkirke

Publiceret 12-12-2022

Traditionen tro inviterer nationalparken og Roskilde Domkirke til vintersolhverv den 21. december kl. 17-18

Årets tema er "Tiden". Foto: Ole Malling

Igen i år er Nationalpark Skjoldungernes Land og Roskilde Domkirke gået sammen om at fejre årets gang i form af en særgudstjeneste. Når solen er mest fraværende har man altid fejret årets vending på årets korteste dag, vintersolhverv. Senere har Julen taget over på næsten samme tid.

I år er fejringens tema ”Tiden”. Det er en uhåndgribelig størrelse og et fænomen, som har mange aspekter afhængigt af sammenhængen, f.eks. ”før i tiden … til evig tid … det er tidsløst”. Som verden tegner sig i vor tid bliver Tiden mere og mere afgørende.

Årets gæstetaler er ROMU’s direktør Morten Højsgaard Thomsen. Som historiker, museumsdirektør og formand for Formidlingsfonden for domkirkens kulturarv har han Tiden som en fast dimension i sit virke.

Roskildes nye biskop Ulla Thorbjørn Hansen medvirker for første gang. Domprovst Anne-Sophie Olander har været med næsten lige fra den første Vintersolhvervs-fejring i 2015. Også præsternes taler vil kredse om Tiden.

Når dørene åbnes kl. 16.30 mødes gæsterne af smuk reflektiv musik spillet af Trine Opsahl på keltisk harpe. Under selve særgudstjenesten er det domkirkens organist Michael Min Knudsen, der sidder ved tangenterne i det historiske Raphaëlisorgel.

Tidligere fejringer

Hvert år vælges et lidt underfundigt tema, som alle taler, sange og musikstykker kredser om. Temaer gennem tiden har været:

2015 Jól og Jul,
2016 Fastholdelse og forandring,
2017 Mørke,
2018 Under,
2019 Gæstfrihed og Føde,
2021 Både, og
2022 Tiden