Vær med til stor affaldsindsamling den 17. september

Publiceret 06-09-2022

Fjern plastik og andet skrald fra Roskilde Fjord lørdag den 17. september kl. 10-12

Frisk luft og god samvittighed. Foto: Sofie Clauson-Kaas

Kom og bliv en del af et stort, grønt fællesskab, som gør en forskel for naturen. Sådan lyder budskabet fra Nationalpark Skjoldungernes Land, som endnu engang inviterer til stor affaldsindsamling på strækninger langs Roskilde Fjord.

Denne gang foregår affaldsindsamlingen lørdag den 17. september klokken 10-12, og alle inviteres til at komme og være med.

Dykkere og forskere bidrager

Nationalparken har de seneste år inviteret til to årlige affaldsindsamlinger langs Roskilde Fjord i samarbejde med en række frivillige tovholdere, Lejre Kommune, Roskilde Kommune og Roskilde Oplevelseshavn.

Som noget helt nyt kommer også foreningen OS OM HAVET til Roskilde Havn for at samle skrald i vandet og på fjordbunden. Det foregår med snorkel, iltflasker, kajakker og SUP boards som hjælpemidler, og hvad de hiver op fra fjordens dyb, må tiden vise.

Én, der kigger særligt grundigt på det indsamlede skrald, er forsker Louise Feld fra Aarhus Universitet. Hun deltager igen med en affaldssorterings-workshop ved Roskilde Havn. Resultaterne skal være med til at identificere kilder til affald i naturen, sådan at man kan arbejde direkte med roden til problemet.

Grønt fællesskab på tværs af generationer

Naturformidler Maria Kristina Holst Palner fra Roskilde Oplevelseshavn har deltaget på mange af affaldsindsamlingerne. Hun oplever, at affaldsindsamlingerne er en hyggelig aktivitet, som samler folk på tværs af generationer, både fordi det er sjovt at være med, og fordi det giver mening at bidrage til en ren fjord.

”For børnene er det sjovt at samle skraldet op med gribestænger og se affaldssækken blive fyldt. Det bliver en skattejagt, hvor opmærksomheden stilles ind på alt det, der ikke hører hjemme i naturen. For os voksne giver det mening at bidrage til en ren fjord og gøre en forskel for miljøet. Derudover er det hyggeligt og giver da også lidt motion. I 2021 deltog mere end 700 frivillige ved de to affaldsindsamlinger, og flere steder så vi, at folk blev hængende for at være sociale efterfølgende. Det er næsten blevet en årlig festdag,” siger Maria Kristina Holst Palner.

Tilmeld dig

For at deltage i efterårets affaldsindsamling kræver det blot, at du tilmelder dig den strækning, du ønsker at gå. Mødesteder og tilmelding findes på affaldsfrifjord.dk og på nationalparkens bookingportal. Du kan også læse mere på nationalparkens facebookside under begivenheder.

På dagen kan du på mødestederne låne fx gribestænger og få udleveret affaldssække. Der er flere frivillige på alle strækningerne, og dermed kan affaldsindsamlingen tilrettelægges sådan, at alle kan være med – man går så langt, man selv ønsker.
Efter affaldsindsamlingen vil der være sandwich og lidt at drikke til alle deltagere, og her kan man også kigge nærmere på affaldsposernes indhold og se, hvad skraldet egentlig består af.

Du gør en forskel

Ved at deltage i arrangementet er du med til at sikre en renere fjord til gavn for både dyreliv, vandkvalitet og friluftsliv. Ved tidligere affaldsindsamlinger har frivillige samlet flere hundrede kilo affald langs Roskilde Fjord, blandt andet haglskåle, masser af cigaretskodder, dåser og plastikemballage.

Hos Nationalpark Skjoldungernes Land og Roskilde Oplevelseshavn er naturformidler Maria Kristina Holst Palner ikke i tvivl om, at det gør en forskel, når du bruger to timer på affaldsindsamlingen.

”Hvert år samler vi mange, mange fyldte poser med plastik, cigaretskodder, snusposer, gamle dåser og haglskåle. Det er skrald, som ellers ville havne ude i vandet, hvor vores børn bader og hvor fisk og fugle lever. Ved at deltage i en affaldsindsamling bliver du også mere bevidst om skrald i naturen. Måske begynder vi at samle lidt skrald, når vi lufter hunden, og det smitter af på naboen… på den måde håber vi, at vi kan være med til at sprede ringe i vandet,” siger Maria Kristina Holst Palner.

De årlige affaldsindsamlinger er støttet af Miljøministeriets Strandoprydningspulje.