Hovedet i Havet på Roskilde Fjord

Publiceret 25-08-2022

Undersøg fjordens miljø fra 2. til 8. september med "Hovedet i Havet" i Roskilde Havn. Se program og tilbud for børn og voksne.

Ålegræs. Foto: BioPix.
Ålegræs. Foto: BIopix.

Kort fortalt

Skoleelever, lærere og lokale aktører sætter gennem de næste to uger spot på miljøet i Roskilde Fjord. Det sker, når projekt ’Hovedet i Havet’ fra Århus Universitet besøger Roskilde Havn med den tidligere minestryger Marianne-F fra fredag den 2. til torsdag den 8. september. Besøg og formidling foregår i samarbejde med Roskilde Kommune, Nationalpark Skjoldungernes land og Roskilde Oplevelseshavn 

Flydende undervisning

Der er lagt op til levende undervisning, målrettet formidling, nødvendige diskussioner og underholdning, når projekt Hovedet i Havet stævner ud af Aarhus havn med kurs mod Roskilde Fjord. På ekspeditionen bliver minekrydseren omdannet til et flydende klasselokale for skoleelever fra Roskilde Kommune. Derudover inviteres offentligheden, skoleledere, lærere, interessenter mfl. med ombord eftermiddage og aftener. Det samlede mål er at blive klogere på, hvad vi kan gøre for at få mere liv i Roskilde Fjord og de indre danske farvande.

Et togt i oplysningens tjeneste

De indre danske farvande er presset. Belastning med næringsstoffer, varme somre mv. kan føre til fx iltsvind og dårlige bundforhold. Dette påvirker planter og dyr i en negativ retning. Videnskabsfolk fra universiteter, dygtige formidlere og engagerede projektfolk fra de deltagende kommuner og nationalparken sætter nu problemerne med fjordmiljøet på skoleskemaet.

”Projekt ’Hovedet i Havet’ sætter fokus på den meget spændende og rige natur, der findes under havets overflade og som dermed er skjult for de fleste. Det er en stor fornøjelse, at vi under dette års togt kan arbejde tæt sammen med de mange ildsjæle fra kommunerne og nationalparken. Sammen med dem vil vi gøre opmærksom på, hvorfor det er så vigtigt at passe på naturtyperne i havet - herunder Roskilde Fjord,” fortæller projektkoordinator Signe Brokjær, der leder togtet.

Ture og tilbud for børn og voksne

Skoleklasser fra hele Roskilde Kommune - fra Margretheskolen, Sct. Jørgens Skole, Trekronerskolen, Himmelev Skole, Østervangsskolen, Klostermarksskolen, Hedegårdenes Skole - kommer hver dag ombord på skibet Marianne-F. og sejler ud på fjorden. Det sker som en del af et længere undervisningsforløb om det marine miljø, hvor eleverne får et grundigt indblik i, hvordan livet under havoverfladen fungerer. På kajen møder skoleeleverne også aktiviteter og formidlere fra Nationalparken og Roskilde Oplevelseshavn.

Unge og voksne får også adgang og mulighed for selv at få fingrene i havet og møde havbiologer og naturvejledere. Dette sker når skibet Marianne-F besøger Roskilde Inderhavn. Alle arrangementer er gratis

Der er mulighed for at deltage ved følgende aktiviteter, som alle er gratis:

  • Fredag den 2.9 kl. 17-20 sætter vi fjorden i fokus med en festlig aften, når vi holder åbent skib på Roskilde Havn. Her vil der være rundvisninger på Marianne-F, undersøgelser af spændende prøver af planter og dyr fra fjorden, smagsprøver på havmad lavet over bål, salsamusik og -dans på kajen ved Salsa Latina, folkemusik og dans ved Stundom samt smagsprøver på Danmarks måske bedste øl fra Herslev Bryghus. Lokale foreninger, formidlere, virksomheder mm. er desuden også inviteret med til denne aften. Kom og smag på den sunde tang fra Dansk Tang, få et godt glas øl og en sving om på kajen. Tilmelding ikke nødvendig, bare mød op.

  • Søndag den 4.9 kl. 11-14 er der åbent skib, når Marianne-F ligger i Roskilde Havn. Vi zoomer vi ind på miljøet i fjorden og gør folk klogere på, hvad der egentlig sker under den blanke overflade. Vi dissekerer fisk og tiarmede blæksprutter. K – kom og se, hvordan de ser ud indeni og hør hvordan de lever. Lokale foreninger, formidlere, virksomheder mm. kommer og fortæller om, hvordan de bruger fjorden bl.a. tilbyder Fjordhaver to sejladser til muslingeliner i fjorden. Tilmelding ikke nødvendig, bare mød op.

  • Onsdag den 7.9. kl. 16:45-19 Roskilde og Omegns Lystfiskeklub tager dig med Formidlingsbåden Kutlingen ud på fjorden, hvor du kan opleve fjordens unikke natur. Vi sejler ud omkring øen Elleore, hvor du kan se mange fugle - måske ser vi en havørn. Book sejlturen her. (Begrænset antal pladser).

  • Onsdag den 7.9 kl 17-19 er der åbent skib, når Marianne-F ligger i Roskilde Havn. Vi zoomer vi ind på miljøet i fjorden og gør folk klogere på, hvad der egentlig sker under den blanke overflade. Tilmelding ikke nødvendig, bare mød op.

  • Torsdag den 8.9 kl. 17-19 Er du interesseret i fugle? Og i fuglelivets udvikling på Roskilde Fjord? Så tag med på to et timers fugletogt med minestrygeren Marianne F torsdag den 8. september fra klokken 17 til 19. Her fortæller fugleekspert Erik Mandrup om nationalparkens tiltag for fjordens fugle og biodiversitet – og om etablering af tre nye stenrev. Husk kikkert. Læs mere om turen her. Der er 30 pladser. Du kan booke turen her.

Der er rigtig gode fotomuligheder under alle aktiviteter.

Projekt Hovedet i Havet er støttet af Nordea-Fonden.

Yderligere oplysninger

  • Hovedet i Havet: Signe Brokjær, Obfuscated Email.dk; 5317 3454; Peter Bondo Christensen, Obfuscated Email.dk, 2261 7949
  • Nationalpark Skjoldungernes land: Malene Bendix, Obfuscated Email, 93597099
  • Roskilde Kommune: Tim Krat, Obfuscated Email, 46316526
  • Roskilde Oplevelseshavn: Maria Palner, Obfuscated Email, 28715247