Børn drager på geologi-ekspeditioner i nationalparken

Publiceret 02-02-2022

Nationalparken og Boserupgård Naturcenter udgiver endnu et ”Leg og lær”-hæfte med 11 sjove science-aktiviteter for de 5-6-årige.

Foto: Laila Maria Gdowski

Byg en skulptur af mudder eller gå på jagt efter magisk magnetit. Begrav is i sandkassen og se hvordan (vand)huller bliver skabt, når isen smelter – præcis som det skete, da isen smeltede i slutningen af sidste istid.

Med et splinternyt opgavehæfte får børn i alderen 5-6 år nu 11 sjove forsøg og opgaver, der sender dem ud under åben himmel – på geologi-ekspeditioner.

Gennem opgaver og forsøg med vand, sten og is bliver børnene sendt på forskellige missioner som mikro-geologer. Undervejs bliver de klogere på geologi og landskab med børnenes egen nysgerrighed som drivkraft.

Hæftet er delt ud i dagtilbud og skoler i Lejre og Roskilde kommuner.

Leg og lær

Hæftet har fået navnet ”Leg og lær i Skjoldungernes Land – mikro-geologer” og det er målrettet pædagoger og lærere, som har de ældste børnehavebørn og yngste skolebørn.

I hæftet kan lærere og pædagoger således finde konkrete scienceforsøg og aktiviteter til at understøtte arbejdet med temaet natur, udeliv og science og kompetenceområdet naturfaglige fænomener.

”Aktiviteterne skal give børn en fornemmelse af istidens landskaber og geologi. Opgaverne tager udgangspunkt i en science-tilgang, der understøtter børnenes evne til at være naturnysgerrige på deres nærområde,” fortæller naturvejleder Sofie Clauson-Kaas fra Nationalpark Skjoldungernes Land.

Nysgerrighed skal understøttes

Ud over de 11 opgaver stiller hæftet også skarpt på den voksnes rolle, og hvordan lærere og pædagoger er nysgerrige på, hvad børnene er nysgerrige på ved at være medoplevende, medundersøgende og medreflekterende.

Hæftet giver til hver aktivitet desuden forslag til produktive spørgsmål, der understøtter barnets nysgerrighed i forskellige faser.

”Ved at lade børn føle på sten og lege med sand bliver de nysgerrige på landskabet og dermed motiveret til at undersøge det nærmere og finde svar. De sanser jordens historie, og kroppen bliver bevidst om naturen,” forklarer Sofie Clauson-Kaas.

Hæftet er udarbejdet af nationalparkens naturvejleder, Sofie Clauson-Kaas, og Laila Maria Gdowski, Naturkonsulent for dagtilbud i Roskilde Kommune og udgivet med støtte fra Istidsruten.