Vær med i fællesskab om fjordhaver i Roskilde Fjord

Publiceret 10-06-2021
Kom og bliv klogere på fjordhaver den 18. juni. Foto: Camilla van Deurs

Roskilde Oplevelseshavn inviterer til en dag med muslinger den 18. juni klokken 15 til 17.30. Arrangementet skal inspirere til fællesskab om fjordhaver i Roskilde Fjord.

De seneste år er der blomstret hav- og fjordhaver op mange steder i Danmark. I haverne dyrkes blåmuslinger, som ikke kun er en lækker spise – blåmuslingen er også til gavn for vandmiljøet.

Bag en fjordhave er et socialt fællesskab, og fællesskaberne skal nu hjælpes i gang af Roskilde Oplevelseshavn i samarbejde med Nationalpark Skjoldungernes Land og Havhøst.

Det sker ved et arrangement den 18. juni, hvor alle nysgerrige sjæle kan komme forbi og høre om muslinger, fjordhaver og Roskilde Fjord – og få en ganske uforpligtende smagsprøve på blåmusling.

Vær med fredag den 18. juni

Arrangementet løber af stablen fredag den 18. juni klokken 15 til 17.30 ved Tangloppen på Roskilde Havn. Nærmeste adresse er ved Havnekontoret på Strandgade 2. Programmet for dagen er som følger:

15:00 – Hør om fjorden og fjordhaver ved formidlingsstande

15:30 – Roskilde Oplevelseshavn og Havhøst holder et kort oplæg

15:45 - Smag på muslinger og hør mere om fjorden og fjordhaver ved formidlingsstande

16:30 – Gentagelse af oplæg fra Roskilde Oplevelseshavns forkvinde, Maria Kristina Holst Palner

16:45 - Smag på muslinger og hør mere om fjorden og fjordhaver ved formidlingsstande

På dagen vil det være muligt at få en snak med repræsentanter fra Havhøst, Nationalpark Skjoldungernes Land og Roskilde Oplevelseshavn om det at dyrke blåmuslinger i fjord og hav.

Til gavn for fjorden

Dyrkning af blåmuslinger har mange fordele. Blåmuslingerne skal ikke fodres eller have medicin. De passer sig selv, og fungerer det meste af tiden som et stort rensningsanlæg. De filtrerer nemlig vandet, og spiser blandt andet alger, som der til tider kan være store opblomstringer af i Roskilde Fjord.

Når muslingerne filtrerer vandet, fjerner de en stor del af den ekstra næring i vandsøjlen og hjælper på den måde til med, at fjorden holdes ren. I modsætning til større fiskeri eller fiskeopdræt har musling-opdræt i denne skala kun en positiv indvirkning på miljøet i Fjorden.

Det fortæller biolog Maria Kristina Holst Palner, som er forkvinde i foreningen Roskilde Oplevelseshavn. Hun glæder sig over udsigten til fællesskaber om fjordhaver i Roskilde Fjord.

”Fjordhaver er først og fremmest spændende, fordi de bringer folk sammen om noget, der gavner vores fjord. Samtidig er det spændende at få flere af fjordens ingredienser ind i vores madlavning, og muslinger er et bæredygtigt alternativ til mange andre proteingivende fødekilder,” siger Maria Kristina Holst Palner.

Fællesskab om fjordhaver forankres hos Oplevelseshavnen

Efter et år med corona og begrænsninger, hvor det har været vanskeligt at mobilisere folk, sætter Roskilde Oplevelseshavn nu gang i projektet omkring fjordhaver.

”Sammen med Nationalpark Skjoldungernes Land og Havhøst står vi her i Roskilde Oplevelseshavn klar til at hjælpe med alt det administrative. Vi ønsker, at projektet kan vokse, og derfor lægger vi det ind under vores forening. Det betyder, at vi allerede har bestyrelse, vedtægter, CVR-nummer og alt det formelle, der ligger i at skulle starte en forening. På den måde kan en kommende arbejdsgruppe fokusere på nogle af de sjovere ting, fx placeringen af fjordhaverne og fællesskabet omkring dem,” fortæller Maria Kristina Holst Palner.

Til arrangementet den 18. juni håber arrangørerne at skabe øget interesse for fjordhaverne og at finde personer, som har lyst til at engagere sig i arbejdet med fjordhaver i Roskilde Fjord.

”Der er tre reelle arbejdsdage for en fjordbonde om året, og mange foreninger gør disse dage til sociale events med spisning og hygge. Det er med til at samle folk på tværs af vores kommune,” siger Maria Kristina Holst Palner.
Den første fjordhave

I Roskilde Oplevelseshavn og i Nationalpark Skjoldungernes Land arbejder man hen imod, at den første line med muslinger kan ligge tæt på Roskilde Havn – i sejlafstand med Kutlingen.
Kutlingen er den nye båd i Roskilde Oplevelseshavn, som skal sejle med skoleelever, foreninger og organisationer ud på Roskilde Fjord med det formål at formidle fjorden og dens natur.

”Vi håber, at arrangementet kan inspirere en masse mennesker til at være med i vores forening og være med i arbejdet om at få fjordhaver til Roskilde Fjord. Jeg glæder mig til en dag med muslinger og håber, vi ser en masse nysgerrige mennesker på havnen,” slutter Maria Kristina Holst Palner