Kom til affaldsindsamling 18. september

Publiceret 10-09-2021

Tag familien med og hjælp med at fjerne plastik og andet skrald fra Roskilde Fjord ved stor affaldsindsamling lørdag den 18. september kl. 10-12

Gå på jagt efter skrald langs Roskilde Fjord og vær med i kampen for en renere natur. Foto: Sofie Clauson-Kaas.

Tag to timer ud af kalenderen, nyd fjordlandskabet, vær en del af et stort, grønt fællesskab og gør naturen en god gerning med gribestang og affaldssæk, når der lørdag den 18. september er affaldsindsamling langs Roskilde Fjord.

Affaldsindsamlingen er en af to årlige affaldsindsamlinger langs Roskilde Fjord, som er organiseret af Nationalpark Skjoldungernes Land i samarbejde med Roskilde Kommune, Lejre Kommune, Roskilde Oplevelseshavn – og du kan være med til at sikre en ren fjord.

En sjov leg for familien

Til de årlige affaldsindsamlinger deltager mange frivillige, som sammen får en god formiddag ude ved fjorden – samtidig med, at plastik og andet skrald bliver samlet op og smidt ud.

Naturvejleder Sofie Clauson-Kaas fra Nationalpark Skjoldungernes Land har deltaget på mange affaldsindsamlinger. Hun fortæller, at der ofte går sport i det, for de børn, der er med.

”Det bliver en form for skattejagt, hvor øjne og opmærksomhed tunes ind på alt det, der ligger ude i naturen, og som ikke hører til. Så det bliver både sjovt, og så er der også god læring i at være med til en affaldsindsamling,” siger Sofie Clauson-Kaas, som også selv har haft sine nevøer med til affaldsindsamlinger.

Vælg en rute og tilmeld dig arrangementet

For at deltage i efterårets affaldsindsamling kræver det blot, at du tilmelder dig den strækning, du ønsker at gå. Mødesteder og tilmelding findes på affaldsfrifjord.dk.

Der er flere frivillige på alle strækningerne, og dermed kan affaldsindsamling tilrettelægges sådan, at alle kan være med – man går så langt, man selv ønsker.

Efter affaldsindsamlingen vil der være sandwich og lidt at drikke til alle deltagere, og her kan man også kigge nærmere på affaldsposernes indhold og se, hvad skraldet egentlig består af.

To timers affaldsindsamling nytter

Ved at deltage i arrangementet er du med til at sikre en renere fjord til gavn for både dyreliv, vandkvalitet og friluftsliv.

Ved tidligere affaldsindsamlinger har frivillige samlet flere hundrede kilo affald langs Roskilde Fjord, og det er blandt andet haglskåle, masser af cigaretskodder, dåser og plastikemballage.

”Det gør en forskel, at vi mødes om de her affaldsindsamlinger. Helt konkret fjerner vi jo en masse skrald, men samtidig håber jeg også, at det øger bevidstheden om skrald i naturen. Både hos dem, der møder op på dagen, men også at det herfra spreder sig som ringe i vandet, sådan at flere bliver opmærksomme på at få alt skrald med hjem til en skraldespand, og at flere får mod på at samle lidt skrald, når man alligevel er ude fx for at gå tur med hunden eller trille barnevognen,” siger Sofie Clauson-Kaas.