10 tips til sommerferie-oplevelser

Publiceret 06-07-2021

Der er masser af sommer-oplevelser lige her i Nationalpark Skjoldungernes Land.

Hop i fjorden. Foto: Martin Kunzendorf

Insekterne summer, fuglene fløjter, fjordvandet er lunt og himlen blå. Det er sommer i nationalparken, og her får du ti tips til aktiviteter i din sommerferie.

1. Sommer på Selsø Slot

Lån grej til at gå på opdagelse, snit en fugl, jagt spøgelser, fold dig ud på krea-værkstedet, tag på Natureventyr eller kør med Naturekspressen.

Hver onsdag klokken 11-14 kan du deltage i sommeraktiviteter ved Herregårdsmuseet Selsø Slot i nationalparkens nordlige ende.

Nogle af aktiviteterne kræver tilmelding.

2. Sejl ud på Roskilde Fjord med Skarven

Mærk vinden i håret og hør bølgerne skvulpe, når Skarven sejler ud på Roskilde Fjord i sommerferien - i første omgang den 8., 9. og 11. juli.

Hør om fjordens fugle, få røverhistorier fra øerne eller tag fiskenettet med og gå en tur på Eskilsø. Læs mere om sejlturene med Skarven og book din billet her.

3. Kør en tur med NaturEkspressen

Hver onsdag i sommerferien (uge 26-32) kører den traktortrukne vogn NaturEkspressen til Selsø Slot og retur. 

Hop ombord i Skibby og kør med på en smuk tur gennem fjordlandskabet ud til sommerktiviteter på Herregårdsmuseet. Turene afgår klokken 10.30 fra Skibby Bymidte og kører retur fra Selsø Slot klokken 14.

Du kan også hoppe på ved Selsø Kirke klokken 11.30 og køre langs Selsø Sø og ned til Møllekrogen. I Møllekrogen kan du fiske efter smådyr, gå en tur ud på Skrivernæbbet eller sejle en tur ud på Roskilde Fjord i en nationalpark-kano før turen går tilbage klokken 12.30.

NaturEkspressen kører også ture for familier andre dage i sommerferien. Tag fx på historisk tur med formidler Orla Hansen, en familietur til Egholm Slot eller en picnic-tur gennem Østskoven til Fiskergærdet. Læs mere om NaturEkspressen og book din tur her.

4. Saml affald fra kajak

Vil du opleve Roskilde Fjord til vands og samtidig gøre noget godt for naturen?

Gennem sommeren kan du låne en 2-personers kajak hos Outdoor Adventures ved Vigen Strandpark og hjælpe med at holde fjorden fri for affald.

Lån kajakken gratis i to eller fire timer til at samle affald på fjorden og i strandkanten. Kajakken er indrettet, så I er to der sejler sammen og med plads til affaldet, som I afleverer hos Outdoor Adventures, når turen slutter.

Kajakken er gratis at låne, men den skal bookes. Hos Outdoor Adventures kan du også booke oplevelser i almindelige kajakker og stand up paddle boards.

5. Overnat i naturen

Hvad er bedre for sjælen end en nat i naturen? I nationalparken finder du både telt- og shelterpladser, hvor du kan tage ud med familien eller venner for at opleve nationalaparken i nattetimerne.

I nationalparkens app Nationalpark Skjoldungelandet eller på webkortet kan du finde telt- og shelterpladser. Nogle shelterpladser kan bookes på forhånd og andre er først til mølle - det kan du læse mere om i appen og på webkortet.

6. Tag ud på egen hånd - til fods eller på cykel

Der er flere gode vandre- og cykelruter i nationalparken, hvad end du er til korte familievenlige ture eller de seje flerdags-ture. 

Istidsruten er en cykelrute på i alt 390 kilometer, som går gennem nationalparken og videre rundt i de vestsjællandske istidslandskaber. Start fx turen fra Lejre Station og oplev blandt andet Bidstrup Skovene i nationalparkens sydvestlige ende.

På nationalparkens webkort eller i appen Nationalpark Skjoldungelandet kan du se en oversigt over både de lange og korte cykelruter og vandreruter i nationalparken.

7. Sejl ud i en nationalpark-kano

Nationalparkens seks kanoer ligger til udlån gennem hele sommeren. Der ligger som udgangspunkt tre kanoer i Gershøj og tre kanoer i Møllekrogen.

I kanoerne ligger både redningsveste og padler, og kanoerne låses op med en sms-kode. Du låner kanoerne ved at møde op - de kan ikke bookes, og derfor kan der forekomme ventetid.

Læs mere om nationalpark-kanoerne her.

8. Fjordlandet Sightseeing

Kør gratis med Fjordlandets Sightseeing bus hele sommeren og få ukendte og unikke oplevelser. Med bussen bliver det nemmere at besøge de mange spændende attraktioner i Frederisksund, Lejre og Roskilde. 

Der er tre ruter, hvor du kan hoppe af og på, som det passer dig. Bussen kører med to timers interval, så der er tid til at opleve attraktionen på det ene stop, før turen går videre til det næste stop.

Bussen kører på hverdage fra uge 26 til og med uge 31. Læs mere om fjordlandets nye turistbus her.

9. Spring i fjorden

Det siger sig selv - sommertid er badetid. Men har du prøvet alle de gode badesteder i nationalparken?

Der er gode badesteder hele vejen rundt langs fjorden, fx den lille strand ved Gershøj, den populære ved Vigen Strandpark, den gode badebro ved Herslev Strand og den hemmelige ved ....

Find og afprøv nye badesteder - du finder en fin oversigt over badesteder og andre frilufts-spots og faciliteter i nationalparkens nye turfolder. Find folderen rundt omkring på besøgssteder og biblioteker eller hent turfolderen her.

10. Find og book flere unikke nationalpark-oplevelser

På nationalparkens hjemmeside kan du finde masser af inspiration til oplevelser hele året rundt. I nationalparken finder du 24 besøgssteder og masser af udflugtsmål.

nationalparkens bookingside kan du finde og booke unikke nationalparkoplevelser. Du kan også kontakte personer fra nationalparkens formidlerkorp, som tilbyder et bredt udvalg af skræddersyede ture og oplevelser.