Nationalparken og Domkirken fejrer igen Vintersolhvervet

Publiceret 12-12-2021

Kom til særgudstjeneste i Roskilde Domkirke tirsdag d. 21. december kl. 16:59 – 18:00

Foto: Ole Malling

Tirsdag d. 21. december er det årets korteste dag. For sjette år i træk går Domkirken og Nationalparken sammen om at markere årets gang og solens vending. Fejringen foregår i Roskilde Domkirke, og årets tema er "Både, og ...".

Ligesom tidligere år er temaet underfundigt og flertydigt - og de forskellige vinkler reflekteres i taler, prædiken, salmer og musik. Årets gæstetaler er direktør Tinna Damgaard-Sørensen fra Vikingeskibsmuseet.

I Kirkeskibet opstilles et lille vikingeskib. Det kan beskues fra kl. 16:30, hvor dørene åbnes. I kirken kan man hvert femte minut høre nogle af de mange musikstykker fra søsætningerne af vikingeskibe siden 1984. Roars FeleGilde spiller med syv violiner.

Vikingeskib

Program

Kl. 16:59 er det astronomiske tidspunkt for årets vintersolhverv. Her begynder fejringen, i år et minut tidligere end sædvanligt. Biskop Peter Fischer-Møller og nationalparkens næstformand Jan Eriksen indrammer derefter årets tema.

Direktør Tinna Damgaard Sørensen, Vikingeskibsmuseet tog med glæde mod invitationen. Vikingeskibene er en meget markant gammel nordisk kulturarv, men de kan også inspirere nutiden om teknologi, bæredygtighed og meget mere. Vikingeskibsmuseet og skibene er aktuelt truet af klimaforandringerne, men løsninger tegner sig forude.

Tinna Damgaard Sørensen

Domprovst Anne-Sophie Olander vil med udgangspunkt i nogle af de bibelske fortællinger om både og vand, tale om det ’både-og’ som er et bærende element i julen og dermed i kristendommen.

Biskop Peter Fischer-Møller starter ud i det kirkeskib, solhvervet fejres i og binder det sammen med bl.a. havets både, der ligesom vore liv og samfund skal sejles med udsyn og kløgt.

Musikken under gudstjenesten leveres af organist Lene Rasmussen Hesdorf og Domkirkens Pigekor med korleder Christa Hauser. Med Pigekoret og orgelspillet bliver musikken og salmerne en spændende oplevelse ombord i kirkeskibet.

På grund af corona skal alle anbefalinger overholdes og gyldigt coronapas er nødvendigt. Se de aktuelle regler på www.roskildedomkirke.dk

Fakta:

Hvor: Roskilde Domkirke

Hvornår: Tirsdag d. 21. december 2020 kl. 16:30 / 16:59 – 18:00

Roskilde Domkirke

Fejringens temaer gennem årene:
2015: Jul og Jól
2016: Fastholdelse og forandring
2017: Mørke
2018: Under
2019: Føde og gæstfrihed
2020: Aflyst pga. Corona
2021: Både, og …

  • Fotos:
  • Tinna Damgaard-Sørensen Foto Werner Karrash
  • Roskilde Domkirke i natmørke. Foto Ole Malling
  • Havhingsten på åbent hav. Foto Werner Karrasch