Børnehave på Domkirke-ekspedition

Publiceret 18-06-2021

20 glade børn fra Børnehaven Bredgade var forbi Roskilde Domkirke for at lege og lære. Med sig havde de et nyt hæfte med 11 spændende aktiviteter til de yngste.

”Hvad er klokken Hr. Drage?”

Et kor af forventningsfulde børnestemmer fylder pladsen bag Roskilde Domkirke. Børnene står trippende på en række et par meter bag dragen.

”Den er… tre!” råber dragen og straks tæller børnene 1-2-3 skridt. Nu nærmer de sig den ildsprudlende drage, som fortsætter med at råbe tal. Hver gang omsætter børnene tallene til skridt, indtil dragen med et brøl råber: ”Det er spisetid!”

Børnene løber hvinende tilbage til start, tæt forfulgt af dragen. Et par børn falder, men er hurtigt på benene igen, og et par andre børn lader sig fange af dragen for derefter spændt at afvente deres skæbne.

Børnene kommer fra Børnehaven Bredgade, og de er kommet til Roskilde Domkirke for at indvie et hæfte med aktiviteter inde i og ude omkring domkirken. Fælles for de 11 aktiviteter er, at de alle styrker børnenes matematiske opmærksomhed.

En, to, tre, fire…

Naturvejleder Sofie Clauson-Kaas fra Nationalpark Skjoldungernes Land og naturkonsulent Laila Gdowski modtager børnene. Det er dem, som i samarbejde med Roskilde Domkirke og ROMU har udviklet hæftet ”Leg og lær i Skjoldungernes Land – Roskilde Domkirke”, der i dag skal indvies af Børnehaven Bredgade. ”Vil I med indenfor?” spørger naturvejlederne og svaret kommer prompte: ”Jaaaaaa!”

”Jeg vil gerne ned i kælderen,” siger en pige og peger mod Christian den 6.s krypt. Hun er heldig, for det er der, gruppen skal hen. I gulvet i krypten er der tre forskellige figursten, hvor tre adelsmænd og deres koner ligger begravet. Børnene er hurtigt nede og føle på de glatte figurer i gulvet.

”Gad vide hvor store stenene er… kan I hjælpe mig med at måle dem?” spørger Sofie Clauson-Kaas.
Kort efter går nogle børn omkring og tæller skridt, andre lægger sig på rækker og tæller, hvor mange børn bred figuren er, mens endnu andre nysgerrigt spørger ind til de mennesker, der ligger begravet.

De i alt 11 aktiviteter er målrettet de ældste børn i dagtilbud og elever i 0. klasse. Selve hæftet er målrettet pædagoger og børnehaveklasseledere, og alle aktiviteter har grundig vejledning og kopiark til at understøtte dem, så man som voksen bliver klædt på til selv at lave aktiviteterne uden guide.

Ude igen

”Hvorfor er der en fangekælder?”, ”Hvordan har de bygget loftet?” ”Kender du Jesus?”

Efter en time med tal, former, mønstre og masser af undrende spørgsmål er det tid til, at børnene bevæger sig ud foran Roskilde Domkirke igen. Her slutter gruppen af med legen ”Hvad er klokken Hr. Drage?” inspireret af fortællingen om Sankt Jørgen og Dragen.

Se hæftet her

Fotos:

  1. Børn udenfor. Foto: Nationalpark Skjoldungernes Land
  2. Liggende børn. Foto: Nationalpark Skjoldungernes Land
  3. Børn kigger mønstre. FOTO: ROMU
  4. Hæfte. Foto: Nationalpark Skjoldungernes Land