5 forårsoplevelser i nationalparken

Publiceret 29-03-2021

Tag ud i Nationalpark Skjoldungernes Land og byd foråret velkommen. Her er fem forslag til oplevelser.

Lærken synger, muldvarpen søger mage, anemoner springer ud og snart kommer varmen. Det er forår! Tag ud i nationalparken i påskeferien og oplev naturen i forårsforandring.

1. GÅ ET NATUREVENTYR

Tag familien med ud og gå et eventyr. Med appen Natureventyr finder du eventyr, som udspiller sig langs korte ruter syv forskellige steder i nationalparken.

Kapitlerne i hvert eventyr låser sig op, når I går ruten, og sammen udforsker i naturen og de fortællinger, der knytter sig til området – på en sjov måde, hvor I selv bliver en del af eventyret.

Det nyeste og syvende eventyr er netop lanceret i et samarbejde mellem nationalparken, DN Lejre, Istidsruten, Lejre Kommune og ROMU. Dette eventyr udspiller sig omkring den smukke, gamle vandmølle, Tadre Mølle, og fortællingen tager jer på tur med den unge pige, Mølle Marie, flyvende elverfolk og en stor bunke troldebussemænd.

Vil du med? Hent appen Natureventyr og se nærmere på de syv ruter og eventyr, som er målrettet de 3-8-årige.

2. SE PÅ ANEMONER

I marts og april blomstrer anemonerne. Først de sjældne blå anemoner, derefter de velkendte hvide anemoner og til sidst de gule.

Anemonerne springer ud før bøgen. Når bøgebladene folder sig rigtigt ud, spreder de skygge i skovbunden, hvor anemonerne vokser, og derfor har anemonerne travlt med at blomstre og sætte frø, før lyset forsvinder.

Boserup Skov ved Roskilde er berømt for sine anemoner. Tag en tur til Boserup Skov, hvor skovbunden bliver forvandlet til et hvidt anemonetæppe i april. Følg fx anemonesporet, som er en gåtur på cirka fire kilometer.

3. LYT TIL FORÅRETS FUGLEKOR

Forår er sangtid. I hvert fald for vores mange, ynglende sangfugle. Fuglene synger fra solen står op – både for at markere territorier og for at tiltrække hunner.

Mange sangfugle kan allerede høres i marts, fx sanglærken, som hænger højt på himlen og synger med en enorm styrke. Som foråret skrider frem vil flere og flere sangfugle vende hjem fra syden, og koret bliver mere mangfoldigt og væsentligt mere intenst. Lyt også efter spættens trommesoloer, som ligesom sangfuglenes sang skal markere territorie og lokke hunner til.

Tag ud i Bidstrup Skovene eller Boserup Skov fx en tidlig morgen i april eller maj og oplev fuglekoret. Tag en kikkert med eller et kamera – morgenlyset er fantastisk til naturfotografering.

4. SMAG PÅ FORÅRET

Foråret er den bedste årstid til at smage på friske skud. Små, nye brændenælder titter op af jorden og ramsløg står klar i skovbunden, hvorfra de spreder deres løgduft.

Bøgebladene folder sig ud, lækre og lysegrønne og lige til at lægge på en mad med fx smøreost. Der er masser af spændende urter, som kan plukkes i løbet af foråret – også ude langs Roskilde Fjord, hvor du fx kan smage på arter som strandave, vilde løg, strand trehage, strandasters, bynke og strandmalurt.

Gå langs vandkanten ved Boserup Skov, hvor du har strandens spisekammer på den ene side og skovens på den anden. Slå dig ned ved en af shelterpladserne i Boserup Skov og tænd et bål. Bland friskplukkede urter i din snobrødsdej og bag dem, som du plejer på en pind over bålet.

Hent appen ’Vild Mad’ og lær mere om, hvordan du kan genkende og anvende de vilde urter i din madlavning. Husk aldrig at spise vilde urter, som du ikke kender.

5. TAG PÅ CYKELTUR

Tag ud på en god cykeltur i nationalparken og få vind i håret, luft i lungerne og lys i øjnene – imens du ryster vinterens corona-isolation og de mørke eftermiddage af dig.

Både krop og hjerne kan have brug for en forårsrengøring, og her er cyklen et vældig godt redskab. Lad tankerne flyve, mens du træder dig op og ned ad bakkede istidslandskaber, gennem hyggelige landsbyer, langs fjord og ind under skovens træer.

Der findes mange gode cykelture i nationalparken. Hent appen Nationalpark Skjoldungelandet og vælg en rute, der passer til kræfterne i dine vinterblege ben.