Tag familien med ud på tur i vinterferien

Publiceret 04-02-2020

Nationalparkens naturvejleder giver her inspiration til vinterferie-aktiviteter i naturen.

Der venter mange oplevelser og hyggelige aktiviteter i naturen i vinterferien. Foto: Martin Kunzendorf

Holder du vinterferie i Danmark, venter der formentlig ikke meget skiløb. Derimod kan du glæde dig til en mild vinter med mulighed for masser af gode oplevelser og aktiviteter ude i din lokale natur.

Naturvejlederen fra Nationalpark Skjoldungernes Land har her samlet lidt idéer til oplevelser og små aktiviteter, som du kan afprøve med familien i vinterferien.

God ferie og god fornøjelse!

Tænd bål og lyt til natten

Dagene er korte, og det giver mulighed for at opleve vintermørket. Tænd et bål fx på en af nationalparkens mange bålpladser og vent til mørket falder på. Hvis I er heldige, ser I flagermus og hører natuglens tuden. Er vejret klart kan I også kigge på stjerner. Tag en lommelygte med til turen hjem – så bliver det garanteret en tur, som ungerne husker! 

Føle-leg i naturen

Tag en stofpose eller en plastikpose med i skoven. Find en ting i skovbunden, og læg den i posen. Det kan fx være en kogle, fjer, gren, nød eller sten. Resten af familien skal nu mærke på tingen nede i posen og forsøge at gætte, hvad det er. Når din ting er gættet, er der en ny, der får lov til at finde en ting til posen.

Tag på tidlig anemone-tur

På grund af den milde vinter er der allerede masser af blomster i skoven. Kig efter erantis, vintergæk – og måske blå anemone? Den lille, himmelblå blomst springer normalt først ud tidligt i marts, men i år kan du måske være heldig at møde den allerede i vinterferien. Kig på skrænter i gamle bøgeskove, hvor vinden har blæst skovbunden fri for visne blade, fx på skrænterne langs kysten i Boserup Skov.

Find tilbage til træet

I denne leg handler det om at kramme træer. I skal være mindst to. Giv din makker bind for øjnene, og før ham hen til et træ, som I kan se fra jeres udgangspunkt. Turen hen til træet må gerne slå et par krøller. Ved træet skal din makker føle grundigt på det. Når han er klar, fører du ham tilbage til udgangspunktet – ad en omvej. Fjern bindet fra hans øjne - mon han kan finde sit træ?

Lav din egen fuglekugle

Fuglene kan selv finde mad – men med en fuglekugle kan du få dem tæt på. Lav din egen fuglekugle og hold øje med de små fugle i haven og på altanen. Brug svinefedt eller palmin og ælt fx hampefrø, solsikkekerner, jordnødder og evt. rosiner ind i fedtet. Når massen er æltet godt sammen, maser du det ind i en fyrrekogle. Sæt en snor i koglen og vupti – du har en god fuglekugle med næringsrige frø modsat dem, man køber i supermarkedet. På denne måde slipper du også for de grønne plastiknet fra mejsekuglerne, som vi ofte finder i naturen, fordi de blæser væk, når de er tomme.

Byg skralde-robotter

Gør noget godt for naturen samtidig med, at du leger med ungerne! Alt du skal gøre er at tage familien med ud til et dejligt sted fx ved fjorden eller i skoven. I kan lege, at I er tingfindere eller små skraldemænd, der samler alt skrald på jeres vej. I kan sortere skraldet i ’klamt’ og ’mindre klamt’. Det rigtigt klamme skrald smider I ud – og det mindre klamme tager i med hjem. Find limpistolen frem og lav jeres egne skralde-robotter fx med en tom køkkenrulle eller en skotøjsæske som skelet. I kan også finde på jeres helt eget skralde-kunstværk, som med garanti bliver en perfekt gave til bedsteforældrene. Nationalparken vil også elske at modtage et foto af resultatet (Obfuscated Email eller #nationalparkskjoldungernesland)

Se sort måne

Lige nu ligger der tusindvis af troldænder på Store Kattinge Sø. De ligger og raster på søen om dagen og kort efter solnedgang flyver de ud til fjorden for at spise blandt andet muslinger og orme. Det er et flot syn, når de flyver afsted i store flokke i dagens sidste lys. I løbet af foråret forlader de fleste troldænder vores fjord for at flyve nordpå mod yngleområderne– så det er nu, du skal opleve dem!

Gætteleg

Denne gætteleg er rigtig sjov! Én af jer finder fx fem ting fra skovbunden eller stranden. Det kan være en kogle, en sten, en svamp, tang, en fjer, et græsstrå eller et blad. Gem tingene under et tørklæde. Når du er klar, løfter du tørklædet og alle får lov at kigge i 30 sekunder, før du dækker tingene til igen. Nu gælder det for alle om at løbe ud og finde de samme ting – den der samler tingene hurtigst, har vundet. Vinderen får lov at finde tingene til tørklædet i næste runde.