Gå tørskoet gennem Rørmosen

Publiceret 03-11-2020

Nationalparken planlægger spang gennem Rørmosen i samarbejde med Roskilde Kommune, Naturstyrelsen og Dansk Vandrelaug i Roskilde.

Det er ikke kun vand, der er en forhindring for vandrere i Rørmosen. Foto: Anette Gundlach

Mudder, væltede træer og vand til anklerne. Den populære vandrerute, Skjoldungestien, går gennem det fine, urørte skovstykke ved Rørmosen, men det er de færreste, der klarer turen med de tørre sokker i behold.

Nu har Friluftsrådet bevilget 186.600 kroner i tilskud til en gangbro kaldet en spang, som skal hjælpe vandrere tørskoet gennem området. Dermed bliver det nemmere at opleve den ellers temmelig utilgængelige skov. 

En spang med krumspring

På en grå formiddag i oktober mødtes repræsentanter fra nationalparken, Roskilde Kommune, Naturstyrelsen og Dansk Vandrelaug med en entreprenør.

Iført gummistøvler og praktisk tøj skulle de ind i Rørmosen og planlægge, hvor den nye spang skal opføres.

- Det skal være en oplevelses-spang med forskellige krumspring, og nu skal vi ind og finde de oplevelser. Den skal ikke bare få folk tørskoede fra a til b, sagde projektleder Mikkel Eeg fra nationalparken til Dagbladet Roskilde.

Foto: Anette Gundlach

Gangbræt på 250 meter

Det er Dansk Vandrelaug i Roskilde, som har søgt og modtaget tilskuddet fra Friluftsrådet til projektet, og det glæder både lokale vandrere og projektets partnere, at spangen nu bliver en realitet. 

- Det er meget sumpet og næsten ikke til at komme igennem, siger Jette Nørby Petersen fra Dansk Vandrelaug i Roskilde til Dagbladet Roskilde.

Den nye spang vil dække en strækning på cirka 250 meter gennem Rørmosen, som har ligget som urørt skov i 25 år. Brædderne vil ligge på langs, ligesom på den del af Skjoldungestien, der går over Bøllesø i Bidstrup Skovene. 

- Den nye spang i Rørmosen kommer til at minde om den ved Bøllesø, dog lidt bredere og en del længere. Spangen skal sno sig og tilpasse sig de væltede træer. Det er spangen, der må vige for den urørte skov. Vi skal ikke forstyrre for meget, siger Mikkel Eeg, som glæder sig til at Rørmosen bliver nemmere tilgængelig.

Projektet skal nu godkendes af Roskilde Kommune og Miljøstyrelsen, før opførelsen kan gå i gang.

Spangen gennem Bøllesø. Foto: Kristoffer Juel Poulsen.