Nyt handicapvenligt shelter med havblik

Publiceret 27-04-2020

Nationalparken og Roskilde Kommune har opført et nyt shelter ved Salvadparken nær Jyllinge.

Nationalparkens første handicapvenlige shelter med havblik ligger i Salvadparken. Foto: Mikkel Eeg

Salvadparken ligger ved Hove Å mellem Roskilde og Jyllinge i et smukt kuperet terræn, lige ud til Roskilde Fjord. Her finder man shelters, naturlegeplads, stisystemer, bålpladser, en stensamling og en fin udsigt ud over vandet og fjordens fugle.

Indtil for nyligt har der ligget to ældre shelters ved Salvadparken. Det ene er nu taget ned, da det var så nedslidt, at det ikke stod til at redde. I stedet har Roskilde Kommune og Nationalpark Skjoldungernes Land nu opført et nyt shelter, der er bygget med faciliteter, der tilgodeser mennesker, der sidder i kørestol. 

Det nye shelter ved Salvadparken er det første handicapvenlige shelter med havblik i Nationalpark Skjoldungernes Land og Roskilde Kommune.

Skinne i loftet og nem adgang

Salvadparken ligger ikke bare smukt – det er også en meget let tilgængelig lokalitet. Kommer man i bil, kan man nemlig køre helt ned til shelterpladsen. 

I det nye shelter er der monteret en liftskinne i loftet, der stikker ud af shelteråbningen, og som gør det muligt at lifte en person ind i shelteret og sidelæns derinde. Det fortæller Mikkel Eeg, som er projektkonsulent i Nationalparken.

- Med det nye shelter bliver det muligt for endnu flere mennesker at komme ud og få den helt særlige oplevelse, det er at overnatte ud til fjorden. Salvadparken er et af mine favoritsteder i nationalparken – en rigtig lille naturperle, hvor lydene fra fjorden fylder én med gode minder, siger Mikkel Eeg.

Taljetræk, løftebøjle og siddesejl skal medbringes, da det endnu ikke findes på området.

Salvadparken som klasseværelse

I Nationalpark Skjoldungernes Land arbejder man for at udvikle klasseværelser ude i naturen. Dem, der ligger ved fjorden, hedder ’blå klasseværelser’ – og her er Salvadparken et af dem.

Det betyder, at der udvikles undervisningsmaterialer til området, og at man på lokaliteten finder en grejkasse, som man kan booke og anvende til undervisning.

Det nye shelter har en kant, der går rundt om siderne. Denne kant kan fungere som en bænk, hvor elever kan sidde og lave gruppearbejde eller foretage undersøgelser i forbindelse med undervisningen. Dermed kommer shelteret til at indgå i det udendørs klasseværelse ved Salvadparken.

Ældre shelter moderniseres

Lidt væk fra det nye shelter, står et af Salvadparkens to ældre shelters tilbage. Dette shelter kan fortsat bruges og vil også blive repareret og moderniseret inden længe.

Det gamle shelter skal have et nyt gulv, en vindskærm og et lille indbygget te-bord i gulvet. Derudover etablerer nationalparken og Roskilde Kommune et lille udekøkken. Udekøkkenet består af en lille bordplade og en vaskbalje, som man kan bruge til at hente vand i åen til fx at rense fisk.

Ønsker du at booke et af de to shelters ved Salvadparken skal det ske på friluftsguiden.dk. Skoler og institutioner, der ønsker at booke en grejkasse til undervisning, skal gøre det hos Nationalparken på email-adressen Obfuscated Email