Nationalparken sender ø på vinterophold

Publiceret 03-11-2020

I juni søsatte nationalparken en flydende ø til friluftslivet på Roskilde Fjord. Øen er nu taget ind for vinteren.

Frilufts-øen har ligget markeret med en gul bøjle ud for Veddelev. Her ses den med Bognæs i baggrunden. Foto af Mikkel Eeg.

Bladene falder af træerne, dagene bliver kortere og trods lune temperaturer venter vinteren lige om hjørnet. 

Ude på Roskilde Fjord er vandet ved at blive koldt, nogle fugle er fløjet sydpå, andre er kommet til fra nord, og alle kæmper de nu for at æde nok mad til at klare sig gennem vinteren og være i form til forårets ynglesæson. 

I sidste uge blev det også tid til at sende en af fjordens øer på vinterophold – nemlig den flydende frilufts-ø, som nationalparken har bygget til kajakroere, surfere og andre, der færdes på Roskilde Fjord i forår- og sommermånederne.

Frilufts-ø skaber fred til fuglene

Den flydende frilufts-ø blev søsat i juni, og har siden ligget placeret ud for Veddelev i Roskilde Vig. På øen kunne man slå midlertidig lejr, strække armene, drikke sin medbragte kaffe og nyde udsigten og roen på vandet – uden at forstyrre fjordens fugle i yngletiden.

Yngletiden strækker sig fra den 1. april til 15. juli. Her bygger fuglene reder, lægger æg, og udruger og opfostrer unger. I denne periode er de mange øer og holme i Roskilde Fjord fredet, hvilket betyder, at det er forbudt at gå i land og at komme nærmere end 50 meter.

Den flydende frilufts-ø er lagt ud som et alternativt pause-sted. Den er nøje placeret ved Veddelev, som er et populært område for friluftsliv på fjorden, og samtidig er den placeret nær den lille ø Elleore, hvor der tidligere har været rapporteret en del uhensigtsmæssig færdsel i fuglenes yngletid – hvilket kan koste æg og unger.

Øens formål er dermed at skåne Elleore for besøgende, der trænger til hvil, og dermed skåne fuglelivet på Elleore for forstyrrelser i en kritisk tid.

To øer med nye klapsæder

I sidste uge blev den flydende frilufts-ø taget ind med hjælp fra Naturstyrelsen som bistod med båd og bådfører. 

Planen er, at øen skal ud igen forud for ynglesæsonen - det vil sige før 1. april 2021 og igen med hjælp fra Naturstyrelsens båd. I mellemtiden vil FGU Nordsjælland i Skibby sørge for vedligehold og optimering af øen.

Øen er beklædt med træ i forskellige sorter og mønstre, og den har afrundede kanter, greb til at komme op og sænkede fortøjnings-pullerter. Nu tilføjes også et par sæder, som kan klappes op og ned, sådan at øens gæster får både ryglæn og en tør plet at sidde på, hvor fuglene ikke kan klatte.

Når øen kommer ud igen til foråret, vil den få selskab af endnu en identisk frilufts-ø, som skal ligge lidt længere mod nord. Derved får sejlere og surfere hele to pause-øer – én på hver side af Elleore.

Mens vi venter på vinteren

Efteråret er lige nu glødende, lunt og bugnende med svampe, bær og nødder. Dyrene samler forråd og æder så meget de kan, før vinteren får fat og naturens fødekammer skrumper.

Ude på Roskilde Fjord er nationalparkens frilufts-ø taget ind, og det samme gælder nationalpark-kanoerne, som sommeren over har ligget i Gershøj og i Møllekrogen. Fjordens fugle har ligesom skovens dyr længe været i gang med at æde sig fede til vinteren.

Derfor er det også i denne tid ekstremt vigtigt at undgå at forstyrre fuglene. Når fuglenes fødesøgen bliver afbrudt, kan der gå lang tid, før de genoptager den – og i stedet for at opbygge energi, bruger de energi på at flytte sig rundt på fjorden eller flygte. Uden de nødvendige fedtdepoter bliver fuglene ikke klar til at yngle i foråret, og i værste fald klarer de slet ikke vinteren.

Lad os derfor sammen passe på fuglene, mens vi venter på vinteren, på foråret og på at de to frilufts-øer kommer ud at flyde på Roskilde Fjord.