Fjern affald ved fjorden på World Clean Up Day

Publiceret 10-09-2020

Kom til stor affaldsindsamling lørdag den 19. september klokken 10 til 12.

I juni blev der samlet affald blandt andet ved Bolund. Foto: Nynne Sørgaard

I juni mødtes næsten 200 frivillige til affaldsindsamling langs fjorden. I små hold gik de mange frivillige på strækninger langs både Roskilde Fjord og Isefjord – og det resulterede i 300 kg opsamlet affald.

Det var især cigaretskodder, dåser og plastikemballage, som dermed havnede på lossepladsen – og ikke blandt fisk, fugle og andet liv i Roskilde Fjord.

Nu er der gået tre måneder, og naturen har i en corona-tid haft masser af besøgende. Derfor inviterer Nationalpark Skjoldungernes Land, Lejre Kommune, Roskilde Kommune, Roskilde Oplevelseshavn og lokale tovholdere endnu engang til en stor affaldsindsamling langs fjorden.

Kom og vær med

Affaldsindsamlingerne vil foregå lørdag den 19. september på forskellige strækninger langs Roskilde Fjord og ved Ejby Havn.

Netop den 19. september er det World Clean Up Day, hvorfor arrangørerne satser på at give den en ekstra skalle, når alt affald skal fjernes på strækningerne langs fjordene.

For at sundhedsmyndighedernes retningslinjer kan overholdes, er det stadig nødvendigt at tilmelde sig en strækning, og det sker via www.billetto.dk. Man tilmelder sig den strækning, man ønsker at gå.

På Affaldsfrifjord.dk kan alle læse mere om arrangementet og se de forskellige mødesteder.

Mindre affald og nye vaner

Formålet med affaldsindsamlingerne er først og fremmest at forhindre, at fugle, fisk og andre dyr spiser affald eller bliver fanget i det – og samtidig at sørge for et rent strandmiljø til glæde for de lokale beboere og besøgende.

Samtidig kan arrangementet inspirere til at samle skrald på egen hånd efterfølgende. Sofie Clauson-Kaas er naturvejleder i nationalparken, og hun er selv blevet inspireret til at samle affald, når hun bevæger sig rundt i naturen.

- Når man har været med til en affaldsindsamling, bliver man pludselig mere opmærksom på, hvor meget skrald, der ligger i naturen. Hvis vi alle begynder at samle lidt op, når vi ser det – så kan vi jo gøre en kæmpe forskel, og derfor er jeg selv også begyndt at have en pose med til skrald, når jeg alligevel er ude at gå. Der går næsten lidt sport i det – især for mine små nevøer, som var med til arrangementet i juni, siger Sofie Clauson-Kaas.

Affaldsindsamlingerne er støttet med midler fra Miljøministeriets Strandoprydningspulje. Læs mere om projektet på Affaldsfrifjord.dk