Fire fede forårsoplevelser her i nationalparken

Publiceret 02-03-2020

Foråret er over os. Her får du fire gode idéer til forårs-oplevelser ude i nationalparken.

Anemonen er et af nationalparkens klare forårstegn. Boserup Skov er berømt for sit anemonetæppe. Foto af Hans Henrik Erhardi.

Tag på anemone-safari

I marts og april blomstrer anemonerne. Først de sjældne blå anemoner, derefter de almindelige hvide anemoner og til sidst de gule. Anemonerne springer ud før bøgen.

Når bøgebladene folder sig rigtigt ud, spreder de skygge i skovbunden, hvor anemonerne vokser, og derfor har anemonerne travlt med at blomstre og sætte frø, før lyset forsvinder.

Boserup Skov ved Roskilde er berømt for sine anemoner. Tag en tur til Boserup Skov og følg anemonesporet. Her kan du i april for alvor opleve, hvordan skovbunden forvandler sig til et hvidt anemonetæppe.

Lyt til forårets fuglekor

Forår er sangtid. I hvert fald for vores mange, ynglende sangfugle. Fuglene synger fra solen står op – både for at markere territorier og for at tiltrække hunner.

Mange sangfugle kan allerede høres i marts, fx sanglærken, som hænger højt på himlen og synger med en enorm styrke. Som foråret skrider frem vil flere og flere sangfugle vende hjem fra syden, og koret bliver mere mangfoldigt og væsentligt mere intenst. Lyt også efter spættens trommesoloer, som ligesom sangfuglenes sang skal markere territorie og lokke hunner til.

Tag ud i Bidstrup Skovene eller Boserup Skov fx en tidlig morgen i april eller maj og oplev fuglekoret. Tag en kikkert med eller et kamera – morgenlyset er fantastisk til naturfotografering.

Smag på foråret

Foråret er den bedste årstid til at smage på friske skud. Små, nye brændenælder titter op af jorden og ramsløg står klar i skovbunden, hvorfra de spreder deres lugt af løg.

Bøgebladene folder sig ud, lækre og lysegrønne og lige til at lægge på en mad med fx smøreost. Der er masser af spændende urter, som kan plukkes i løbet af foråret – også ude langs Roskilde Fjord, hvor du fx kan smage på arter som strandave, vilde løg, strand trehage, strandasters, bynke og strandmalurt.

Gå langs vandkanten ved Boserup Skov, hvor du har strandens spisekammer på den ene side og skovens på den anden. Slå dig ned ved en af shelterpladserne i Boserup Skov og tænd et bål. Bland friskplukkede urter i din snobrødsdej og bag dem, som du plejer på en pind over bålet. Du kan også lave dem som fladbrød på en rist. Hent appen ’Vild Mad’ og lær mere om, hvordan du kan genkende og anvende de vilde urter i din madlavning. Husk aldrig at spise vilde urter, som du ikke kender.

Kør ud i foråret på to hjul

I Nationalpark Skjoldungernes Land er er der mange gode muligheder for cykelture. Find inspiration til en tur på jernhesten lige her.