10 tips til vinter-aktiviteter i nationalparken

Publiceret 30-11-2020

Vinteren er over os, og det kan være svært at komme ud. Her får du ti tips til vinter-aktiviteter ude i nationalparken – for både børn og voksne.

1. Lyt til nattens lyde

Når dagene er korte er nætterne længere. Det gør det nemt at komme ud og udforske den del af naturen, der først vågner, når vi går i seng.

Tag fx ud til en af de mange shelterpladser i nationalparken, tænd et bål og vent i stilhed. Når mørket sænker sig, kan du være heldig at høre lyde fra de nataktive dyr. Lyt fx efter natuglens tuden, som især høres i vinterhalvårets mørke timer.

I januar og februar er det parringstid for rævene. Her kan du høre bjæf og skingre skrig – det er hanræven, som viser sig frem.

Foto: Hans Henrik Erhardi

2. Se troldænder male månen sort

Om vinteren er troldanden en af de mest almindelige fugle i Roskilde Fjord. Om dagen samler de små sorte ænder sig i store, tætte flokke, der hviler på søerne i området.

Den vigtigste rasteplads er Store Kattinge Sø, der ligger lige syd for fjorden. Her kan der ligge op til 20.000 troldænder i en flok. Hele dagen svømmer de omkring og laver ikke så meget. Men en time efter solnedgang letter hele flokken og trækker i samlet trop fra søen ud på fjorden for at søge føde.

Stil dig på vejen mellem fjorden og søen, fx ved fuldmåne i januar - så kan du opleve suset fra titusindvis af vinger, som maler månen sort. Et fænomen som lokalt kaldes ”Sort Måne”.

Foto: Ole Malling

3. Leg med blade og pinde

Nu har træerne smidt bladene, og det betyder, at der er masser af blade at samle. Tag en pose med på skovtur og saml blade, kogler, pinde og andre fine ting til kreative projekter hjemme i varmen.

Du kan forvandle blade til en løvemanke. Tegn et løveansigt og lim blade fast omkring det til en manke. Du kan også trække blade på en snor og lave kranse eller larver. Kan du selv finde på flere dyr, som kan laves ud af blade?

Pinde kan du forvandle til mange ting, men de er især gode at snitte i. Tag nogle gode pinde med hjem og hyg dig med at skære dem til i forskellige former og mønstre. Måske kan du forvandle din pind til en smørrekniv?

4. Kør dig varm på Istidsruten

Hvis du synes, at vinteren er lang og kold, så tænk på istiden. Omkring 100.000 år med en temperatur, der svingede et godt stykke lavere end i dag.

Af flere omgange skød gletsjere ind over landet, og det område, hvor nationalparken ligger i dag, var i flere perioder begravet under et lag is, som kunne være flere hundrede meter tykt. Tænk på det – træk så i vinterfrakken og kør en tur ud på Istidsruten.

Istidsruten er en cykelrute, som går gennem nationalparken og videre rundt på Vestsjælland. Ruten går gennem landskaber, som blev skabt under istiden, og på skilte får du fortællingerne om gletsjere, is og smeltevand - og om de mennesker, der senere bosatte sig i området.

Foto: Peter Helles Eriksen

5. Gå et Natureventyr

Henover sommeren har nationalparken i samarbejde med Lejre Kommune og Roskilde Kommune fået udviklet en række eventyr, som kan opleves på egen hånd ude i naturen via appen ”Natureventyr”.

Eventyrene er målrettet de 3-8 årige og deres voksne, og de udspiller sig ude i naturen langs en kort rute. I appen kan du se, hvor ruterne begynder, og i takt med at du går ruten, vil kapitlerne låse sig op.

6. Lav en fuglekugle

Vintermånederne er en god årstid til at kigge på fugle på foderbrættet. Brug en fuglebog og se, om du kan genkende fuglene. Du kan også lave din egen fuglekugle, som du kan hænge ved vinduet i haven eller på altanen, og derved lokke fuglene helt tæt på.

Ved at lave dine egne fuglekugler, kan du sikre, at frøene i kuglen er af god kvalitet og dermed gode og nærende for fuglene. Samtidig undgår du de grønne plastiknet fra mejsekuglerne, som ofte flyver væk og havner i naturen.

Tag en god stor grankogle fx fra et fyrretræ og bind en snor i den ene ende. Bland svinefedt med frø og nødder, fx hampefrø, jordnødder og solsikkekerner. Mas fedtblandingen ind i koglen – så er den klar til fuglene.

7. Kig efter havørred

I december kan du være heldig at se store, gydemodne havørreder svømme rundt i de små åer i nationalparken. De er oppe for at gyde – på samme sted som dér, hvor de selv engang klækkede.

Hunnen finder et sted med stenbund og god strøm. Her graver hun en gydegrube, som er en fordybning mellem grus og sten. Hun klarer det med slag fra halefinnen, og derefter venter hun.

Når den rigtige han dukker op, svømmer fiskene først tæt op ad hinanden over gydegruben. Hunnen gyder sine æg, og hannen afgiver sæd ud over dem. Æggene falder til bunds i gydegruben, og hunfisken dækker dem til med grus.

Og så går turen tilbage mod fjorden. Tænk på det, hvis du ser en stor fisk svømme rundt i en lille å. De gydemodne havørreder er fredede frem til 15. januar.

Foto: Rasmus Ovesen

8. Gæt en kogle

Tag en tur i skoven og se på kogler. Koglerne er meget forskellige. Lærketræets kogler er små og ovale. Rødgrans kogler er lange og rødbrune, mens fyrretræets kogler er kraftige og buttede.

Træerne bruger kogler til at sprede deres frø. Når koglen er moden og tørrer, åbner den sig, og så kan de små koglefrø flyve langt væk med vinden. Hvis du tørrer en grankogle derhjemme, vil den åbne sig.

De små frø er fulde af fedt og vitaminer, og derfor er der flere dyr, som spiser kogler om vinteren. Du kan se på koglen, hvem der har spist den. Find nogle kogler og søg et billede frem på telefonen – så kan du afsløre, hvem der har spist af dine kogler.

9. Tag på vintervandretur

Dufte, lyde og syn. Alting forandrer sig i naturen, når årstiden skifter. Derfor kan en vintervandretur være en spændende variation til de mange ture, man måske går i den varmere del af året.

Tag en tur på Skjoldungestien. Ruten er i alt 40 kilometer lang, men du kan gå kortere etaper. Ruten går mellem Roskilde og Hvalsø, blandt andet igennem Gl. Lejre, Boserup Skov og Bidstrup Skovene.

Langs ruten finder du tre stationer, og derved kan turen planlægges fra en station til den næste, hvorfra toget kan tage dig tilbage. Find ruten på nationalparkens hjemmeside eller i appen ”Nationalpark Skjoldungelandet”.

Turen kan selvfølgelig også gås på ski, hvis vi er så heldige, at sneen falder i år.

Foto: Ole Malling

10. Hop i vandet

En vinterbadetur kan opkvikke selv den mest vinter-dovne sofakartoffel. Find modet og få skyllet de grå vinterlag af krop og sjæl med et vinterdyp i fjorden.

Der er vinterbadeklubber og sauna-laug forskellige steder langs Roskilde Fjord, fx i Gershøj, Herslev, Roskilde og Jyllinge.

Den rene badesø, Avnsø, i Bidstrup Skovene er også et populært sted for vinterbadere. Ved søen finder du både badebro, bordebænkesæt og bålplads.