Tag familien med på tur i juleferien

Publiceret 19-12-2019

En tur ud i nationalparken kan gøre godt imellem de fede julefrokoster. Få inspiration til udendørs aktiviteter her.

Selvom det kan være koldt, er der masser af gode oplevelser ude i naturen i juleferien. Foto: Ole Malling

Julen er over os, og for de fleste betyder det sovs og småkager i lange baner, konfekt, kød og risalamande. Konsekvensen er madtømmermænd og overflødig julesul, og traveturene omkring juletræet hjælper næppe.

Den bedste kur mod julens overflod er derimod en rask tur ud i Nationalpark Skjoldungernes Land. Vores naturvejleder giver dig her lidt inspiration til aktiviteter, der kan lokke hele familien væk fra kager og konfekt og ud i nationalparkens friske luft.

Snit en nisse

Giv dit barn en snittekniv, og ipad’en er glemt. Tag på skovtur i fx Boserup Skov eller Bidstrup Skovene og find pinde, som I snitter til nisser. Se hvordan i denne video – alle kan være med.

Se sort måne

Lige nu ligger der tusindvis af troldænder på Store Kattinge Sø. De ligger og raster på søen om dagen og kort efter solnedgang flyver de ud til fjorden for at spise blandt andet muslinger og orme. Det er et flot syn, når de flyver afsted i store flokke i dagens sidste lys.

Lav en lysestage af is

Hvis det bliver frostvejr i ferien kan du lave de fineste lysestager af is. Se hvordan i denne video. (Du kan også snyde og bruge din fryser)

Tænd bål og lyt til natten

Dagene er korte, og det giver mulighed for at opleve vintermørket. Tænd et bål fx på en af nationalparkens mange bålpladser og vent til mørket falder på. Hvis I er heldige, hører I natuglens tuden. Er vejret klart kan I også kigge på stjerner.

Tag på vandretur og kig efter havørreden

Den måske aller bedste kur mod julekvalmen er en god gåtur. Fyld kaffe på termokanden og tag på vandretur ad Skjoldungestien. Hold øje med vandløbene på vejen – lige nu gyder havørreden, og derfor er fiskene trukket op i vandløb, hvor man kan være heldig at se dem.

Lav kranse af blade med de mindste

Med et stykke ståltråd og en bunke visne blade kan du trykke julekranse frem – selv med små børn. Her viser vores naturvejleder, hvordan du kan lave en fin krans af blade. Samtidig kan I se på bladenes form og lære træerne at kende.

Lav din egen fuglekugle

Fuglene kan selv finde mad – men med en fuglekugle kan du få dem tæt på. Lav din egen fuglekugle og hold øje med de små fugle i haven og på altanen. Brug svinefedt eller palmin og ælt fx hampefrø, solsikkekerner, jordnødder og evt. rosiner ind i fedtet. Når massen er æltet godt sammen, maser du det ind i en fyrrekogle. Sæt en snor i koglen og vupti – du har en god fuglekugle med næringsrige frø modsat dem, man køber i supermarkedet. På denne måde slipper du også for de grønne plastiknet fra mejsekuglerne, som vi ofte finder i naturen, fordi de blæser væk, når de er tomme.

Kig på fugle

Du behøver ikke en fuglekugle for at kigge på fugle. Tag en tur ud ved fjorden, fx ved Jyllinge, skovbroen ved Østskoven, Sankt Hans området, Boserup Skov, osv. Her kan du opleve forskellige andefugle, blishøns, svaner og hvis du er heldig også havørnen på jagt efter et måltid.