Roskilde Fjord på mit bord

Publiceret 05-09-2019

Mød kunstner og kok Søren Aagaard

Sand, sten, muslingeskaller og østers har i mange år været en naturlig del af Roskilde Fjord. Siden tidernes morgen har mennesket levet ved, på og af fjorden og nydt godt af dens ressourcer. På Fjordens Dag d. 15. september sætter billedkunstner og kok Søren Aagaard fokus på fjordens råvarer og historie i en kunst- og madevent.

Billedkunstner og kok Søren Aagaard har sat sig for at skabe et snapshot af Roskilde Fjord gennem tiden. Ikke et traditionelt snapshot, men et billede af fjordens fortid, fremtid og nutid i form af en madperformance og en funktionel blivende skulptur.

TABBY hedder projektet som har fået sit navn efter den tidligst kendte beton type. Tabby-beton fremstilles af vand, aske og sand som limes sammen af brændte østersskaller. Skulpturen er skabt med lokalt sand, sten, aske og østersskaller af samme art som dem, der engang fandtes i fjorden.

Roskilde Fjord og dens ressourcer udgør ikke bare grundmaterialet i skulpturen, men er også centrum for madeventet. Samtidig tager Søren Aagaard fremtiden under behandling, når han som et slags levende minde tilbereder mad fra fjordens fortid, nutid og fremtid. For når fjordens indhold af råvarer ændrer sig, hvilke råvarer, kan vi så spise og tilberede mad af i fremtiden?

Med fjordens fødevarer og ressourcer som udgangspunkt for projektet tager Søren Aagaard fat i diskussioner om klima, vandmiljø, invasive arter og fremtidens landskab. Med et kunstnerisk blik formidler han gennem teknikker og råvarer Roskilde Fjord, dens fortid, nutid og fremtid.

TABBY er et skulpturelt mindesmærke og en begivenhed, der handler om fjordens forandringer og om at være opmærksom på vores nære natur, men som også peger på vores drømme, håb til fremtiden og foreslår alternativer.

Madperformance

Kom og smag på Roskilde Fjords fortid, nutid og fremtid, når Søren Aagaard serverer en bålmenu på skulpturen TABBY – en køkken-ø støbt af fjordens materialer. Alle er velkomne.
Det foregår på Herslev Strand, på Fjordens Dag søndag d. 15. september kl. 10-14.

Skulpturen

Skulpturen skal efterfølgende placeres et permanent sted ved Roskilde Fjord i nationalparken. Skulpturen vil være offentlig tilgængelig, så borgere og besøgende fremover også kan få en bid af Roskilde Fjord.

Fjordens Dag

Søren Aagaards projekt er udviklet i samarbejde med Nationalpark Skjoldungernes Land som en del af et større kunstprogram. Kunstprojektet er med i den første udgave af Fjordens Dag, som er en tilbagevendende begivenhed arrangeret af nationalparken med det formål at styrke arbejdet med bæredygtigt friluftsliv og formidling omkring naturområdet Roskilde Fjord.

Kunstnerinformation

Søren Aagaard (f. 1980) er uddannet kok og billedkunstner. Han tog afgang fra Det Kgl. Danske Kunstakademi i 2013 og har studeret ved Konsthögskolan i Malmö. Han arbejder med performance, skulptur, video og installation særlig med udgangspunkt i mad og måltidet som tidslig og performativ begivenhed.

Han er desuden en af grundlæggerne bag udstillingsstedet YEARS og har sammen med antropolog Henrik Hedegaard stiftet madprojektet Foodoir og kunstprojektet Okto, der undersøger det sociale krydsfeltet mellem billedkunst og gastronomi.

Søren Aagaard har udstillet i Danmark og udlandet og deltaget på flere internationale filmfestivaler. Senest har han haft soloudstilling på Museet for Samtidskunst med udstillingen SOMMER og deltaget på Roskilde Festival med værket Hawwāh. 

TABBY er støttet af Det Obelske Familiefond og Nationalpark Skjoldungernes Land.