VIDEO: Nu blomstrer anemonerne

Publiceret 11-04-2019

Oplev anemone-tæppet i Boserup Skov

Boserup Skov er berømt for sine anemoner, der lige nu dækker skovbunden som et tykt tæppe. Tag på skovtur i påsken og oplev de fine forårsbebudere.

Anemoner er nogle af de første blomster, der springer ud i foråret. De springer ud før bøgen, for de skal nå at få så meget lys som muligt, før bøgens blade spreder skygge i skoven.

For hurtigt at kunne springe ud gemmer anemonerne energi i jordstængler. Energien gør dem i stand til at skyde op af jorden lynhurtigt – så snart at forårets første lys og varme når ned til skovbunden. I Boserup Skov er det typisk i begyndelsen af april.

På kort tid skal anemonerne nå at blomstre og opsamle ny næring, så de har energi til endnu en omgang til næste år.

Myrer spreder anemone-frø

Humlebier bestøver anemoner, og når en anemone bliver bestøvet, vil den danne små, grønne frugter. 

På frugterne sidder små olieholdige vedhæng, som er god næring for myrer og myrernes larver. Derfor bærer myrer ofte frugterne med sig – væk fra planten.

Når det gode måltid er fortæret, ligger selve frøet tilbage. En ny anemone kan vokse op, og på den måde hjælper myrer med at sprede anemonerne.

Anemoner i flere farver

Anemoner kommer i flere farver. Den mest sjældne er den blå anemone, som også er den første, der springer ud. I Boserup Skov vokser den især på skrænter. 

Den hvide anemone er den mest almindelige, og det er den, der i øjeblikket dækker skovbunden i Boserup Skov. Den springer ud lidt senere end den blå.

Endelig er der også den gule anemone, som er den sidste, der springer ud. Alle tre arter af anemoner vokser i Boserup Skov.

Syng foråret ind på søndag

”Dagen er så fuld af anemoner,” synger Ronja Røverdatter i Sebastians sang om forårsbebuderen. 

På søndag den 14. april kan du være med til at synge denne og mange andre sange om foråret, når nationalparkens naturvejleder Sofie Clauson-Kaas inviterer til fællessang og forårstur i Boserup Skov.

Find mere information om forårsarrangementet.