Nye skilte beskytter fjordens ynglefugle

Publiceret 29-03-2019

Ynglefugle er særligt sårbare fra 1. april

Det er ikke tilladt at besøge øer og holme i Roskilde Fjord under fuglenes yngletid. Foto af Mikkel Eeg.

Yngletid fra 1. april til 15. juni

Det er yngletid på fjorden. Klyder, edderfugle, viber, terner og mange andre fugle har allerede bygget deres reder – og mange har lagt æg.

Derfor er der særlige adgangsregler på og omkring fjordens øer og holme i den kommende tid. Mellem 1. april og 15. juni er det ikke tilladt at gå i land eller at sejle nærmere end 50 meter.

I yngletiden er fuglene nemlig ekstra sårbare. De bygger reder på jorden, og hvis de bliver skræmte og forlader rederne, vil æg og unger være lette ofre for krager og måger.

Adgangsforbuddet formidles på skilte – og i år sættes helt nye op, da de gamle var udtjente og væltede.

Nationalparken banker skilte i

Når du kigger ud over fjordens øer og holme i disse dage, vil du derfor kunne få øje på medarbejdere fra Nationalpark Skjoldungernes Land, som banker helt nye skilte i jorden.

De placerer skiltene diskret, og på de steder, hvor flere holme udgør en større klynge af holme, sættes skiltene op i hver ende af klyngerne. Når yngletiden er ovre – og der igen er adgang for mennesker på øerne – vil mange af skiltene desuden blive fjernet.

Når yngletiden er ovre, er det dog fortsat vigtigt at vise hensyn til fuglene på fjorden. Mange fugle fælder for eksempel svingfjer i sensommeren, hvilket gør at de ikke kan flyve. Sejl derfor altid i en stor bue udenom fuglene, når de ligger på fjorden.