Naturvejledere fra hele landet skal udvikle Selsø Slot

Publiceret 06-05-2019

Ideerne skal på fredag fremlægges for nationalparken og mange andre.

Foto: Elisabeth Holm Nielsen

24 naturvejledere fra hele landet samles i denne uge på Selsø Slot. Her skal de udvikle ideer til, hvordan den gamle herregård i fremtiden kan komme til at spille en større rolle som ramme om formidling, frivillighed og undervisning i den nordlige del af Nationalpark Skjoldungernes Land.

Herregårdsmuseet Selsø Slot skal blive et økonomisk bæredygtigt museum, som tiltrækker et bredt spektrum af besøgende. Det skal udvikle sig til et samlingspunkt i Frederikssund Kommune og ikke mindst blive et vigtigt formidlingscenter i Nationalpark Skjoldungernes Land. Det er visionen, som danner grundlag for 24 naturvejlederes ideudvikling, når de onsdag til fredag samles på Selsø Slot.

Forløbet er en del af et kursus på naturvejlederuddannelsen, hvor kursisterne har budt ind med ideer til relevante steder til et projektforløb. Sofie Clauson-Kaas, naturvejleder i Nationalpark Skjoldungernes Land, har i den forbindelse bragt Selsø Slot på banen, som er endt med at blive valgt blandt seks fantastiske steder i Danmark. I kraft af sit kendskab til stedet er Sofie desuden medarrangør af arrangementet i samarbejde med Skovskolen.

"Jeg glæder mig vildt meget. Jeg kender deltagerne og ved, at de er nogle enormt kompetente folk med gode ideer og en realistisk indsigt i, hvad der kan lade sig gøre. De vil kunne forme ideer til noget, som reelt kan blive til virkelighed på et tidspunkt. At Selsø Slot er blevet rammen om projektforløbet er derfor en kæmpe gevinst for Selsø Slot og Nationalpark Skjoldungernes Land”, fortæller Sofie.

Flere børn til den gamle herregård

I ideudviklingen favnes flere målgrupper, herunder lokalbefolkningen, frivillige kræfter, turrister, skoleklasser og børnefamilier. Der er nemlig et stort potentiale i at tiltrække besøgende mange steder fra, og der er plads til meget mere liv på den gamle herregård og på området omkring.

Selsø Slot kan blandt andet i fremtiden spille en vigtig rolle som udgangspunkt for udeskole, naturoplevelser og aktiviteter for børn og børnefamilier. Men hvordan gør man en gammel herregård levende og spændende for de mindste? Det vil der blandt andet være et bud på, når naturvejlederne har gennemført projektforløbet.

Ideer gives videre til vigtige aktører

På fredag i Byhuset ved Gershøj præsenterer naturvejlederne deres projekter over for et panel bestående af en række relevante aktører fra området, herunder Skibby Aktive, Visit Fjordlandet, Center for Kultur og Fritid i Frederikssund Kommune og Nationalpark Skjoldungernes Land.

Panelet vil her kunne stille spørgsmål til projekterne og komme med deres input. Og så er håbet, at panelets deltagere kan være med til at bære ideerne videre og måske i fremtiden bruge dem som inspiration til at sætte initiativer i gang på tværs af de forskellige organisationer.

Nationalparkchef Anders Bülow, som er en del af panelet, glæder sig da også over, at naturvejlederuddannelsen er rykket til Selsø for en stund. 

”Det er utroligt vigtigt ud fra nationalparkens synspunkt, fordi vi hele tiden gerne vil dygtigøre os og hente inspiration til, hvordan vi udvikler nationalparkens initiativer. Her er det utroligt interessant, at naturvejlederuddannelsen har valgt Selsø Slot som case”.

 

Uddannelsesforløbet som finder sted onsdag den 8. maj til fredag den 10. maj er arrangeret af Skovskolen. Spørgsmål kan rettes til naturvejleder i Nationalpark Skjoldungernes Land, Sofie Clauson-Kaas på tlf. 21336209.