Nationalparken graver nyt vandhul ved Skoemagerkroen

Publiceret 01-11-2019

Nyt vandhul skal gavne insekter, fugle og padder i området.

Ved vandhullet græsser skotske Højlandskvæg. Foto af Thomas Vestergaard-Nielsen

Nationalpark Skjoldungernes Land har netop etableret et nyt vandhul ved Skoemagerkroen. Allerede nu står hullet fyldt med vand, og det vil gavne især padder, men også fugle og insekter i området.

Frivillige samarbejder gavner naturen

Vand er livsnødvendigt for alle dyr. Derfor finder man også ofte en rigdom af liv omkring vandhuller. På savannen ser man zebraer, elefanter og giraffer flokkes ved vandhullet – og herhjemme finder man frøer, fugle og om sommeren også en summen af insekter. 

Derfor glæder det nationalparken, at flere og flere lodsejere henvender sig med et ønske om at lægge areal til et naturprojekt. 

- En meget stor del af nationalparken er ejet af private, og vores arbejde med naturforbedrende projekter ude i landskabet hviler udelukkende på frivillige samarbejder. Det er derfor meget glædeligt, at vi nu får flere og flere henvendelser fra lodsejere, der ønsker at samarbejde med os om naturforbedrende projekter som fx etablering af vandhuller, siger projektkonsulent Thomas Vestergaard-Nielsen fra Nationalpark Skjoldungernes Land.

Vandhullet ved Skoemagerkroen er det 11. vandhul, som nationalparken er i gang med eller allerede har etableret eller forbedret på 2 år. Andre naturforbedrende projekter, som nationalparken arbejder med, omfatter blandt andet naturpleje af enge og overdrev, genåbning af rørlagte vandløb og bekæmpelse af invasive arter som fx rød hestehov og gyldenris.

Rigere natur til historisk kro

Skoemagerkroen, som har en historie, der går helt tilbage til 1521, ligger smukt placeret i landskabet syd for Kirke Sonnerup. På kroen kan besøgende spise godt og mærke historiens vingesus.

Udenfor kroen kan besøgende og forbipasserende nu også opleve en lidt rigere natur. Ud over vandhullet har nationalparken tidligere etableret en blomstermark. Her såede man en blanding af udvalgte danske urter, der skal gavne bier, sommerfugle og andre insekter. 

Læs mere om blomstermarken her.