Jyllinge får bedre udsigt til øer og holme

Publiceret 21-11-2019

Nationalparken har opsat et nyt panorama-skilt ved Hellig Kors Kilden i Jyllinge.

På det nye panorama-skilt kan besøgende blandt andet finde navne på mange af fjordens små øer og holme. Foto: Sam Christensen.

På skrænten lige ovenfor Hellig Kors Kilden i Jyllinge finder man en fin udsigt ud over vandet. Fra udkigspunktet kan man se omkring 10 af de mange små øer og holme, der karakteriserer Roskilde Fjord. 

Nationalpark Skjoldungernes Land har med hjælp fra Jagtforeningen Jyllinge Holme udarbejdet et nyt panorama-skilt til stedet. Her kan besøgende blandt andet læse om fjordens øer og holme og det unikke fugleliv, der kendetegner dem.

På panorama-skiltet finder man yderligere en illustration, der gengiver udsigten med stednavne på alle de øer og holme, man ser fra Jyllinge. 

Øer og holme huser et rigt fugleliv

Roskilde Fjord er udpeget som et beskyttet naturområde på grund af et rigt fugleliv. Her lever og yngler blandt andet klyder, terner, strandskader og hundredvis af edderfugle.

Fjordens store popularitet blandt fuglene skyldes især de mange små øer og holme. På øer og holme kan fuglene hvile sig, bygge reder og opfostre unger i fred for fastlandets rovdyr og forstyrrende mennesker. 

Dog er antallet af ynglefugle dykket gennem en årrække, og derfor arbejder nationalparken på at vende kurven i samarbejde med blandt andre Jagtforeningen Jyllinge Holme, Naturstyrelsen og de tre kommuner omkring fjorden. Arbejdet består bl.a. i monitorering af fuglene, rotte- og rævebekæmpelse på øerne, samt oplysning af fjordens mange brugere.

Det nye skilt ved Hellig Kors Kilden i Jyllinge er en brik i dette arbejde. Derfor finder man på skiltet både gode historier fra området og information om, hvordan man færdes hensigtsmæssigt på fjorden. Fx kan man læse, at man i fuglenes yngletid mellem 1. april og 15. juli ikke må komme nærmere end 50 meter på de små øer.

Slaget ved Værebro

Skiltet står ved Hellig Kors Kilden, og derfor kan man på skiltet også læse om slaget ved Værebro – dengang Jyllinge kun var en samling gårde. Efter slaget blev de sårede soldater badet i kilden, og da de kom sig mirakuløst, blev kilden i 1133 erklæret helligkilde.

Erik Emune tabte slaget, og Roskilde, som støttede Erik, blev hårdt straffet. Året efter vandt Erik dog den borgerkrig, som slaget var en del af, og da han i 1134 blev konge, indsatte han Eskil som biskop i Roskilde. Biskop Eskil har lagt navn til Eskilsø.

Fra udsigtspunktet kan man se Eskilsø, som er den største af øerne i Roskilde Fjord. Jyllinges nærmeste ø er Lilleø, som er en af fuglenes vigtigste yngleøer i fjorden, og bag Lilleø ligger den gruppe af holme, der hedder Jyllinge Holme. Mange af holmene har deres helt eget navn og historie. 

Kun få kender navnene på de enkelte holme, men med et besøg til Jyllinges nye panorama-skilt er der rig mulighed for, at alle interesserede kan lære dem at kende.