Fjordens fugle smider fjerene

Publiceret 19-07-2019

Fuglene fælder nu svingfjer og mister flyve-evnen

Sejl langt udenom svanerne, som fælder svingfjer og derfor ikke kan flyve. Foto: Hans Henrik Erhardi

Rundt omkring Roskilde Fjord og ude på fjorden vil man i øjeblikket kunne finde masser af fjer. Årsagen er, at svanerne fælder deres svingfjer.

Når det sker, mister fuglene evnen til at flyve i op til syv uger. Samtidig har de unger, som de skal passe på, og derudover skal de samle kræfter og opbygge fedtreserver til at klare vinteren og være klar til endnu en ynglesæson til næste forår.

Fuglene på fjorden er derfor særligt sårbare lige nu. De bliver let skræmt – også på lang afstand af fx motorbåde, men også af sejlbåde, kajakker, surfere og alle andre, der færdes på fjorden. Derfor er det vigtigt at holde god afstand.

Sejl langt udenom sårbare fugle

Hvis vi viser hensyn og sejler langt udenom fugleflokke på vandet, er Roskilde Fjord heldigvis stor nok til, at både mennesker og fugle kan færdes på fjorden. Fuglene er ekstra sårbare lige nu – men gennem hele året er det en god idé at holde afstand.

En tommelfingerregel er, at jo hurtigere du sejler, jo længere afstand bør du holde, og særligt hvis du sejler i retning af fuglene. Derudover er der hastighedsbegrænsninger, som skal overholdes.

I store dele af fjorden er hastighedsbegrænsningen på 8 knob for motorsejlads, og i en 300 meters zone fra kysten er grænsen sat ned til 5 knob.