Danefæ fundet ved ferie-arrangement
Publiceret 24-10-2019Der var ægte arkæologisk gevinst, da nationalparken og Lejre Museum afholdt detektor-arrangement i efterårsferien.
11-årige Henrik Larsen fandt denne møntlignende metalgenstand, da han i efterårsferien prøvede at gå med detektor. Nu bliver den sendt ind til Nationalmuseet, som skal give svar på, om den er danefæ. Foto: ROMU
Den ægte vare
Når museer og andre kulturinstitutioner arrangerer børneaktiviteter, er det af gode grunde ofte ’bare noget vi leger’. Men da Lejre Museum og Nationalpark Skjoldungernes Land i samarbejde med lokale detektorførere inviterede børn og deres voksne til at være detektorførere for en dag, var der ikke noget legetøjsudstyr eller laden-som-om.
Det var den rigtige nationalpark-jord, der skulle finkæmmes med rigtige metaldetektorer i jagten på ægte fortidsfund på markerne ved Gl. Lejre.

Særligt heldige
I alt 52 børn og 56 voksne havde grebet chancen i løbet af de tre dage, efterårsferieaktiviteten fandt sted. Og efter en introduktion på Lejre Museum, gik turen ud over markerne i det smukke landskab omkring museet.
Masser af moderne kapsler, dåser, mønter, søm og andre metaldimser fra nyere tid fik detektorerne til at slå ud. Men for to af deltagerne var der særlig gevinst. 11-årige Henrik Larsen og voksne Dean Hobbs var nemlig så heldige at finde noget, som så mere end almindeligt interessant ud, når man er på jagt efter levn fra fortiden.

To eller tre stykker danefæ?
De tre metalfund er nu blevet studeret af ROMUs arkæolog Cille Krause, som foreløbig kan slå fast, at der i hvert fald er to stykker danefæ iblandt, nemlig to pladefibler (dragtspænder) formentlig fra yngre jernalder (begge fundet af Dean Hobbs - se foto ovenfor af Liv Holm). Det tredje fund er lidt mere ubestemmeligt.
- Den runde skive, som 11-årige Henrik fandt, er muligvis en gammel mønt, men den er meget slidt. Så hvis der har været en møntprægning i kobberlegeringen, er den nu fuldstændig væk. Derfor er det umiddelbart svært at bestemme præcis, hvad det er, og hvor gammel den er. Hvis det er en mønt, vil jeg tro, at den stammer fra tiden efter middelalderen, forklarer Cille Krause.

Den meget slidte metalskive bliver nu sendt ind til Nationalmuseet sammen med de to fibler, som med sikkerhed er danefæ. Så afgør Nationalmuseets mønteksperter, om også Henriks fund viser sig at være danefæ.
Danefæ er genstande af kulturhistorisk værdi, og det er Nationalmuseet, der fastsætter kriterierne for, hvad der er danefæ. Hvis man finder danefæ, skal det afleveres - tilgengæld kan både Dean Hobbs og Henrik Larsen glæde sig til at få et danefæ-brev, hvis det viser sig, at de har fundet danefæ.
For alle, der interesserer sig for detektor-arbejde, er der i øvrigt mulighed for at høre meget mere, når Lejre Museum inviterer til foredrag på tirsdag den 29. oktober. Læs mere om det her.
