Video: Tag på vintertur til en shelter

Publiceret 26-12-2018

Tænd bål, bag snobrød og lyt til dyrene i vintermørket.

Når gaveræset er overstået, når al den fede julemad er ædt og når du ligger tilbage mæt og udmattet – så kan naturen være en kur. Tag fx familien med på tur til en shelter, tænd et bål og bag snobrød.

Når mørket sænker sig hen ad eftermiddagen, vågner de nataktive dyr. Sid ved bålet og lyt til dyrene i vintermørket.

Brug en shelter som base for samvær i naturen

I Nationalpark Skjoldungernes Land ligger shelterpladserne især i Boserup Skov og Bidstrup Skovene, men der er også shelterpladser fx i Gl. Lejre og flere steder langs fjorden.

På udinaturen.dk finder du det fulde overblik og informationer om hvert sted.

Det er helt gratis at benytte de mange shelterpladser, men særligt her i vintermånederne kan det være en god idé at medbringe brænde til bålet, da det kan være vanskeligt at finde tørt træ i skoven.

Foto: Hans Henrik Erhardi

Bag spændende snobrød

Når bålet er tændt, går der omkring en time – og så er bålet formentlig perfekt til snobrøds-bagning. 

For at bage snobrød til cirka seks personer skal du blande 3dl vand, 25g gær, 1tsk salt og 500 g. mel. Ælt og lad dejen hæve i en halv time. Derefter er den lige til at sno om pinden. Når snobrødet er færdigt og dampende varmt, kan du hælde marmelade i hullet.

Der findes mange alternativer til det klassiske snobrød, fx pølse-snobrød, hvor du først sætter en pølse på pinden og derefter snor dejen rundt om pølsen. Du kan også lave oste-snobrød ved at hælde 100 g revet ost i dejen før snobrødet bages. Prøv også med krydderurter, skinketern, oliven, eller noget helt fjerde, som du selv finder på.

Skal det være endnu mere avanceret kan du bage en snobrøds-pizza. Find opskiften her

Uglen tuder i vintermørket

Når snobrødene langsomt brunes over bålet og mørket begynder at indhylde jer, kan man være heldig at høre nogle af de dyr, der er vågne om natten. I Bidstrup Skovene kan man fx høre natugler og ræve.

Natuglen er den mest almindelige ugle i Danmark. Den bor i mange forskellige skovtyper, samt i og omkring byer, men er især knyttet til gamle træer i ældre, lysåben løvskov.

Natuglen kan høres året rundt, men den høres oftere om aftenen i vinterhalvåret. Natugle-hannen har en karakteristisk tuden, som den bruger til at markere territorium og til kommunikation. Når natugler har dannet par, bliver de sammen resten af livet. Og har du først fundet et godt sted at lytte til natuglen, så kan du vende tilbage til samme sted igen og igen, da de er meget knyttet til deres levested.

De sjældne bjæf og skrig

Ræven er udbredt over hele landet og er utrolig tilpasningsdygtig. Den har et bredt fødevalg, som kan tilpasse sig stort set alle miljøer - herunder skov, landområder og byer.

Det er yderst sjældent, at man får mulighed for at høre lyden af en ræv, men i januar og februar kan man være heldig at høre rævens parringskald. Ræve lever alene stort set hele året, men i parringstiden i januar og februar finder de sammen.

Der er hård kamp om parringen og hanræven må derfor gøre sig umage for at markere sit territorium og lokke hunnerne til. Hanræven viser sig frem ved at bruge lyde, som minder om bjæf og skingre skrig.

Ja, den mørke skov er fuld af lyde og det er nemt at gå ud og opleve dem selv. Du kan med fordel slå lytte-lejr ved en af shelterpladserne i Bidstrup Skovene eller Boserup Skov.