Rutesejlads tilbage på Roskilde Fjord

Publiceret 19-06-2018

Ny rutesejlads indvies 1. juli

M/S Svanen vil sejle med passagerer på Roskilde Fjord fra 1. juli.

Efter mange års fravær vender rutesejlads tilbage på Roskilde Fjord.

Det sker, når M/S Svanen for første gang stævner ud fra Roskilde Havn den 1. juli for at sejle lokale og turister rundt på fjorden.

Med stop i Roskilde, Gershøj og Møllekrogen binder rutesejladsen samtidig en sløjfe mellem de tre kommuner i Nationalpark Skjoldungernes Land.

Et flagskibsprojekt realiseres

Bag den nye rutesejlads med M/S Svanen er rederiet JK Shipping fra Faaborg og Nationalpark Skjoldungernes Land.

For nationalparken er rutesejlads på Roskilde Fjord et flagskibsprojekt, der realiseres med den nye samarbejdsaftale, og det begejstrer nationalparkchef Anders Bülow.

- Det er virkelig et projekt, vi ser frem til, og det er fantastisk at det allerede realiseres denne sommer, siger Anders Bülow.

Som katalysator for projektet arbejder nationalparken nu på at få etableret de nødvendige foranstaltninger i havnene, hvor M/S Svanen skal lægge til fra 1. juli.

Svanen kaster anker i tre kommuner

Ruten mellem Roskilde Havn, Gershøj Havn og Møllekrogen er nøje udvalgt på baggrund af stedernes beliggenhed i hver deres kommune, samt hensyn til blandt andet sejllængde og havnepladser.

- Vi har ønsket at binde kommunerne sammen med denne her rute, og samtidig fungerer de tre stop som indgange til vigtige natur- og kulturoplevelser, fortæller nationalparkchef Anders Bülow.

Sådanne oplevelser omfatter blandt andet besøg på herregårdsmuseet Selsø Slot, som ligger ved Møllekrogen, og Skt. Laurentius kilde, der let nås fra den hyggelige havn i Gershøj. 

Fra Roskilde Havn kan turen fx gå til oplevelseshavnen eller til de ikoniske attraktioner, Roskilde domkirke og Vikingeskibsmuseet.

M/S Svanen har foruden 48 passagerer også plads til 10 cykler, og sejlruten kan derfor indgå som en afveksling til cykelturen rundt om fjorden ad Fjordstien – eller som en forlængelse af vandreture på fx Skjoldungestierne

Oplev nationalparken fra vandsiden

Blandt de mange udflugtsmål er Anders Bülow dog ikke i tvivl om, hvad han mener, er rutesejladsens hovedattraktion.

- Roskilde Fjord har 30 øer og holme, og med de mange bugter og vige, kystskrænter og strandenge er Roskilde fjord uden tvivl et af Danmarks smukkeste fjordlandskaber. Samtidig er fjorden hjem for ynglende havørne, edderfugle, terner, viber, klyder, gæs og mange andre fugle, fortæller Anders Bülow.

- Og denne her helt enestående blå del af Nationalpark Skjoldungernes Land, den kan opleves ombord på den nye rutesejlads, slutter han.

Tre daglige afgange hele juli og august

Fra 1. juli og frem til 31. august vil M/S Svanen sejle ud fra Roskilde Havn tre gange dagligt. I september samt maj og juni 2019 sejler skibet i weekender.

To af de daglige ture går fra Roskilde til Gershøj og videre til Møllekrogen og retur. Den sidste tur bliver en aftentur fra Roskilde Havn og rundt i Kattinge Vig.

Prisen for at sejle fjorden rundt er 199 kroner for voksne og 99 kroner for børn mellem 2 og 12 år – eller 500 kroner for en familie på to voksne og to børn.

Springer du af i Gershøj koster en voksenbillet 90 kroner, og fra Gershøj til Møllekrogen slipper du med 30 kroner. Aftensejlads koster 125 kroner. 

Book billetter på www.fjordbåden-svanen.dk