Put nationalparken i lommen

Publiceret 06-07-2018

Tag på tur i nationalparken med helt ny app

Udforsk naturen via din mobiltelefon. Foto: Martin Kunzendorf

Ny app viser vej

Tag på vandretur omkring Roskilde Fjord, stå til søs med et vikingeskib – eller forsvind ind i de store midtsjællandske skove med telt og sovepose.

Med nationalparkens nye app i lommen bliver du aldrig væk. Til gengæld kan du blive klogere på 280 steder og 15 stier og ruter i Nationalpark Skjoldungernes Land. 

Hent appen – og tag på tur

I dag går en splinterny app for Nationalpark Skjoldungernes Land i luften. Her kan du finde digitale kort med nationalparkens udflugtsmål, besøgssteder, friluftsspots, stier, ruter og meget andet.

Appen ”Nationalpark Skjoldungelandet” kan downloades til smartphone fra App Store (Iphone) og Google Play (Android).

Håbet er, at den kan give ideer til mange gode ture ud i nationalparken - og viden om nationalparkens natur, kultur og historie.

Indgang til ture, oplevelser og viden

Appen består af et digitalt kort med prikker og streger. Hver prik giver viden om et sted i form af tekst og fotos. Hver streg beskriver en af nationalparkens mange vandrestier, cykelruter, ridestier og kajakruter – og angiver udflugtsmål undervejs.

Prikker og ruter er ordnet i 10 temaer:

• Besøgssteder: Naturskoler, museer og andre bemandede besøgssteder

• Natur: Udflugtsmål i nationalparkens mangfoldige natur

• Kultur og historie: Udflugtsmål i nationalparkens kulturhistorie og levende kultur

• Friluftsspots: Shelters, teltpladser, fiskepladser, fugletårne, badesteder…

• Overnatning: Hoteller, vandrehjem, B&B, shelters…

• Transport: Stationer, P-pladser, cykeludlejning…

• Jord til bord: Små lokale spisesteder og gårdbutikker

• Grønne og blå klasseværelser: Gode steder til udeundervisning i nationalparken

• Vandrestier: Skjoldungestierne, Gudernes Stræde, Fjordstien…

• Cykel, kajak og ridestier

To fluer med et smæk

Den nye app kan bruges via en smartphone – men fungerer samtidig som webkort og vidensbank på forsiden af nationalparkens hjemmeside. På den måde slår vi to fluer med et smæk og samler viden ét sted.

Både i app og webkort kan du vælge mellem flere forskellige typer af kort. Her er tegnede kort, Google Maps luftfoto-kort og søkort.

Bred viden bag ny app

Den nye app er udviklet af Combine i samarbejde med nationalparkens sekretariat.

Appen er en Culture Run app - en hyldevare som allerede er afprøvet i de tre andre nationalparker i Thy, Mols Bjerge og Vadehavet. Både app og webkort er dog i løbet af processen blevet videreudviklet - og nye features er tilføjet.

Roskilde, Lejre og Frederikssund kommuner har bidraget til appen med viden om en lang række steder og ruter fra kommunernes fælles projekt www.Friluftsguiden.dk. Nationalparkens sekretariat har lagt flere prikker på, skrevet, redigeret - og fundet billeder og ny viden frem.

Evig udvikling

Appen vil fra nu af være i evig udvikling. Der vil løbende komme nye prikker og ruter på kortet – og de eksisterende vil blive rettet til, hvis der er fejl eller forandringer.

Du er velkommen til at kontakte nationalparkens sekretariat, hvis du mener, at der mangler en prik eller har en rettelse til et sted. Skriv til e-mail: Obfuscated Email.