Nyt uderum til børn med handicap

Publiceret 18-08-2018

I dag indvies nyt uderum i Avnstrup

Det nye, multifunktionelle uderum ved Avnstrup er designet til børn med handicap. Foto af Morten Kjelmann

Nu får børn med handicap endnu bedre mulighed for at opleve naturen på lige fod med andre børn.

I dag indvier Red Barnet landets første multifunktionelle uderum designet til børn med handicap.

Det sker i Bidstrup Skovene ved Avnstrup, hvor børn fra Skjoldungeklubben er med til at fejre deres nye base i naturen.

Uderum med særlige hensyn

Soveposerne er ekstra varme, bålstedet har ild i kørestolshøjde, og der er et handicaptoilet i nærheden.

Når børn med handicap i dag indvier det nye, 160 kvadratmeter store uderum, er der tænkt på det meste for at sikre, at børnene kan opleve, sanse og overnatte i naturen på lige fod med andre børn.

Stien gennem skoven til det overdækkede uderum er med en overflade egnet til kørestol og en handicapsikret bro.

Der er ramper, skinner og lifte i det overdækkede uderum. Og der er en stor grejbank med blandt andet terrængående kørestole og specialudstyr til at lave mad.

Nu kan alle komme tæt på naturen

Det multifunktionelle uderum er det første af sin slags i Danmark, og børn med funktionsnedsættelser fra hele landet kommer til at kunne få glæde af det.

Red Barnet har udviklet uderummet i tæt samarbejde med Handicapidrættens Videnscenter, og det er finansieret af Kavlifondet, Roskilde Foreningen, Naturstyrelsen, Lejre Kommune og Nationalpark Skjoldungernes Land.

Red Barnets naturvejleder Morten Kjelmann glæder sig over, at børn med handicap nu får helt nye og bedre muligheder for at komme ud i naturen. 

– Børn med funktionsnedsættelser er ofte ufrivilligt indemennesker. Vi har tendens til at beskytte dem mod blæst og kulde eller risikoen for at vælte med kørestolen, men det forhindrer, at oplevelser i naturen bliver en almindelig del af deres barndom, siger Morten Kjelmann.

- Med det nye uderum bliver naturen meget mere tilgængelig for dem. Nu kan de komme helt tæt på dyr og planter og opleve skov, strand og enge på alle årstider, og det er vi rigtig glade for, tilføjer han.