Nationalpark-port indviet på Tadre Mølle

Publiceret 18-05-2018

En port til oplevelser er nu åben på historisk mølle

Velkommen til ny port

Torsdag blev den første port til Nationalpark Skjoldungernes Land åbnet på Tadre Mølle. I porten kan besøgende finde information om nationalparken, om Tadre Mølle – og ideer til aktiviteter i naturen omkring den historiske mølle.

Solen skinnede og flaget var hejst til tops, da nationalparkens bestyrelse og råd indviede nationalparkens allerførste informationsport med champagne, øl og rugbrødschips i festlig sammenkomst med ROMU´s ledelse, Tadre Mølles Venner og den selvejende Institution Tadre Mølle.

Porte over hele nationalparken

Det lille møllerum summede af stemmer, da 35 glade gæster fejrede indvielsen med taler og bobler. Nationalparkens formand, Lars Vedsmand bød velkommen og fortalte, at Nationalparkens bestyrelse har besluttet at etablere en række decentrale informationsporte på besøgssteder over hele nationalparken – i stedet for at opføre ét stort besøgscenter. 

Portene skal sy nationalparken sammen – og give besøgende et overblik over de mange forskellige udflugtsmål, som er i nationalparken. Samtidig skal man via udstillinger og grejkasser kunne finde information om det sted, som huser porten – og ideer til aktiviteter i naturen og kulturhistorien omkring porten. 

I løbet af de næste år, vil nationalparkens sekretariat udvikle større og mindre porte i samarbejde med de besøgssteder, som ønsker det. ROMU, Boserupgård Naturcenter, Selsø Slot, Gershøj Kro og Roskilde Oplevelseshavn er nogle af de steder, som har lagt billet ind på at få en port.

Gå på opdagelse i ny port

På hylderne i Tadre Mølles port kan børnefamilier og andre nysgerrige finde grejkasser med ideer til aktiviteter ude i naturen omkring møllen. Her er fx en fuglekigger kasse, en sommerfuglekasse, en krible-krablekasse og en kasse med beskrivelse af, hvordan man selv kan bygge en lille vandmølle og prøve den af i Taderød Bæk. Her er også kasser med papir og tuscher, så man som familie kan lande i porten og tegne lidt.

undefined

Designlinje til nationalparken

Porten er indrettet med udstilling, plancher og møbler i et design, som er udviklet særligt til nationalparken af nationalparkens sekretariat i samarbejde med snedkerfirmaet Kurtzweil A/S og det grafiske bureau Essensen. 

- I nationalparkplanen står, at vi skal finde et greb, som på en gang kan bruges grafisk på plancher og papirmaterialer – og som samtidig kan aflæses af møbler i porte og på pæle, skilte og friluftsfaciliteter ude i landskabet, fortæller nationalparkchef Anders Bülow. 

- Vi har diskuteret en række forskellige greb – og valgt at gå efter det sorte, kvadratiske træ, som man bruger i bindingsværk. Det vil være enkelt at bruge på pæle og skilte og friluftsfaciliteter. Det er spændende at bruge grafisk, gerne koblet med nationalparkens fibel – et vikingesmykke med bløde slyngninger, som indgår i nationalparkens logo. I porten kan man opleve, hvordan grebet fungerer på borde, bænke og reoler. Det er en løsning som kan – men ikke skal – bruges, slutter Anders Bülow.

Oplev porten på Tadre Mølle

Nationalparkens port på Tadre Mølle står åben for besøgende, når den gamle mølle er åben. Fra maj til oktober er møllen åben lørdag, søndage og på helligdage. I juli måned er møllen åben alle ugens dage (undtagen mandage). Tadre Mølles Venner, som passer og renoverer det gamle møllehus står for porten.