Nu springer bøgen ud

Publiceret 25-04-2018

Det er tid til skovtur

Naturen er i forandring. Foto af Sam Christensen

De første bøgeblade har nu foldet sig ud, hornfiskene er ankommet og et larmende kurmageri udspiller sig på Roskilde Fjord.

Foråret kommer med forandring, der viser sig overalt i Nationalpark Skjoldungernes Land.

Bøgen bringer liv og skygge

På ganske få dage har skoven fået farve. Først forvandlede skovbunden sig til et tykt, grønt tæppe med hvide anemone-prikker, og nu folder et lysegrønt klæde sig ud over trækronerne.

Anemone og bøg er ikoniske forårsbebudere i Danmark, og begge er da også afhængige af forårets lys - så afhængige at deres vækst er koordineret.

Anemonerne springer ud først, og de når både at blomstre og sætte frø, før bøgen stjæler alt lyset. Andre forårsblomster som fx vorterod og lærkesporer har samme taktik, for når bøgebladene først rigtigt er foldet ud, vil skovbunden ligge i skygge.

Tilbage under jorden ligger anemonernes jordstængler dog og venter - fyldt med næring og klar til næste sæson.

undefined

Anemonerne i Boserup Skov forsvinder snart igen. Foto af Nynne Sørgaard.

Hornfisk og fugle er vendt hjem til Roskilde Fjord

Der sker også en hel del på Roskilde Fjord i øjeblikket.

Klyder, ænder, gæs, svaner, måger og mange andre fugle er vendt hjem fra deres vinterdestinationer for at yngle, og flere ligger allerede på æg. Omkring 20 havterner har samlet sig på Lilleø.

Også under overfladen udspiller foråret sig – blandt andet er hornfiskene nu ankommet til den lavvandede fjord for at gyde.

undefined

Lilleø har fået besøg af cirka 20 havterner, og det kan høres. Foto af Sam Christensen.

Oplev foråret i Nationalpark Skjoldungernes Land

På nationalparkens hjemmeside kan du finde masser af inspiration til aktiviteter og ture, hvor der er rig mulighed for at opleve foråret.

Fx kan du finde cykelruter, vandreruter og ridestier, der tager dig gennem forårsflor og under bøgeblade og fuglestemmer.

Endelig kan du her finde inspiration til, hvor fiskestangen kan komme med på tur, og hvor du indtil starten af juni kan være heldig at få hornfisk på krogen.

Du kan tilmelde dig nationalparkens nyhedsbrev her, og følge os på facebook for at holde dig opdateret på de mange gratis arrangementer og ture, der arrangeres af nationalparkens naturvejledere.