Her fejres Sankt Hans i nationalparken

Publiceret 15-06-2018

Nationalparken registrerer 17 offentlige bål

Sagnlandet Lejre er ét af 17 steder, hvor Sankt Hans markeres med offentligt arrangement. Foto: Ole Malling

Kortlægning samler områdets bål

Lørdag den 23. juni er det Sankt Hans Aften, og det kan du fejre mange steder i Nationalpark Skjoldungernes Land.

Nationalparken har i år lavet en første registrering af i alt 17 Sankt Hans bål, hvor alle er velkomne:

1 Roskilde Bypark, 2 Gevninge, 3 Kattinge Landsby, 4 Herslev Havn, 5 Lynghøjsøerne, 6 Sagnlandet Lejre, 7 Lejre Stationsby, 8 Særløse, 9 Skov Hastrup, 10 Den gamle grusgrav i Kirke Hvalsø, 11 Lyndby Havn, 12 Gershøj Havn, 13 Sønderby strandeng, 14 Østby Havn, 15 Klinten i Jyllinge, 16 Veddelev Nordstrand, 17 Bag kirken i Himmelev.

Sankt Hans samler lokale

Nogle af bålene afholdes af kommunen eller meget store grundejerforeninger. Her er der typisk et større program med fakkeltog, musik, fællessang, tale og bål – med eller uden heks. 

Andre bål er mere lokale og arrangeret af fx de lokale landsbylaug, og her vil man kunne opleve de lokale fællesskaber, når der de fleste steder tændes op for grill, bål og fællessang.

I alt har nationalparken registreret 17 bålarrangementer, hvor alle er velkomne (se kort), og derudover afholdes et stort antal private Sankt Hans bål i haver og på marker.

På Tadre Mølle fejres Sankt Hans dag med et Kildemarked den 24. juni. Kildemarkeder var tidligere en del af midsommerfejringerne.

Meget gammel tradition

Med Sankt Hans fejrer vi Johannes Døberens fødselsdag. Fra de ældste tider har man på samme tid fejret sommeren og årets gang dér, hvor dagen er længst - helt som i den modsatte tid af året med Jesu fødsel og vinter-solhvervet.

Den astronomiske tid, bålet og de rituelle fællesskaber har været tillagt rensende og helbredende kraft, hvorimod heksen på bålet er en nyere tilføjelse – ligesom juletræet i den modsatte soltid.

Tørke kan sætte en stopper for bål

I mange kommuner, blandt andre Roskilde kommune og Frederikssund kommune, er der i skrivende stund afbrændingsforbud.

Det kan få betydning for Sankt Hans bålene, men ikke nødvendigvis for arrangementerne, der ofte afvikles trods mangel på bål.