Gl. Lejre bliver ikke UNESCO Verdensarv

Publiceret 11-07-2018

Det blev et nej til ansøgning om plads på tentativliste

Området omkring Gl. Lejre bliver ikke optaget på dansk tentativliste. Foto: Ole Malling

Tilbage i marts måned sendte Nationalpark Skjoldungernes Land i samarbejde med Lejre Kommune en ansøgning til Slots- og Kulturstyrelsen. 

Håbet var, at ansøgningen skulle få Gl. Lejre-området placeret på den danske tentativliste med henblik på en senere optagelse på UNESCO Verdensarvslisten.

Nu er afgørelsen truffet, og det blev desværre et nej - men parterne bag forslaget giver ikke op.

Afslag begrundet med plastikmaling og perlegrus

Slots- og Kulturstyrelsen begrunder blandt andet afslaget med, at landsbyen Gl. Lejre ikke er velbevaret nok.

Fx nævner styrelsen plastikmaling, termovinduer med for tykke sprosser, eternittage, carporte og perlegrus som nogle af de elementer, der forstyrrer landsbyens autenticitet.

Og selvom landsbyen ikke var beskrevet i forslaget, har styrelsen begrundet afslaget med, at den manglende autenticitet i Gl. Lejre er så forstyrrende for området med blandt andet kongehaller og skibssætning, at stedet ikke egner sig til en plads på tentativlisten.

Området er stadig spændende

På trods af afslaget skriver Slots- og Kulturstyrelsen i sin afgørelse, at forslaget er spændende og nytænkende – især ud fra en kulturhistorisk vurdering.

Med det henviser styrelsen til hele baggrunden for, at nationalparken og Lejre Kommune mener, at netop Gl. Lejre-området fortjener en plads på tentativlisten – nemlig den unikke kombination af arkæologi, historie, myter og litteratur, der findes tilknyttet området.

Når litteratur og arkæologi smelter sammen omkring Gl. Lejre, vækkes de gamle sagn til live, og derfor håber både Lejre Kommune og Nationalpark Skjoldungernes Land, at området engang i fremtiden kan få en plads på UNESCO Verdensarvslisten. 

Begge parter vil nu fortsætte arbejdet og forberede sig op mod næste gang, der åbnes for ansøgninger til den danske tentativliste. Hvornår det bliver, vides endnu ikke – sidste gang gik der otte år.