Fiskerlejet Skovgærdet indviet

Publiceret 13-07-2018

50 glade gæster til indvielse af fiskerleje 29. juni.

Indvielse af fiskerlejet. Foto: Niels Winther.
Glade gæster til indvielse af Skovgærdet. Foto: Niels Winther.

Nyistandsat fiskerleje

50 glade mennesker var mødt op for at fejre, at det lille fiskerleje Skovgærdet er blevet renoveret. Det gamle fiskerleje var ved at falde fra hinanden - og en grundig og nænsom renovering var nødvendig, hvis dette fine lille monument for flere generationer af fjordfiskere ikke skulle forsvinde. Istandsættelsen er blevet foretaget af Venslev Tømmer og Snedker og Bovin Søengrepriser - og støttet af Nationalpark Skjoldungernes Land, Frederikssunds Kommune og Arne og Jørgen Jollens laug, som har lagt malerkræfter i.

En dejlig dag

Og det blev en af de dage, man husker. Fjordens folk kom sejlende fra Jyllinge og fra Gershøj med dannebrogsflag - for der er stadig mange som husker fiskerlejet fra de var børn - og har siddet på den gamle bænk ved redskabsskuret og snakket med de to gamle fjordfiskere, Arne og Jørgen, som fiskede fra åben træjolle.

Taler og lam

Skibslauget for Arne og Jørgen Jollen, som har til huse i fiskerlejet, havde sammen med nationalparken arrangeret festivitas med taler og fortællinger. Karsten Munkvad fra skibslauget bød velkommen. Nationalparkens formand, Lars Vedsmand, holdt en tale om det vigtige i at holde fast i nationalparkens små perler. Og ROMU´s direktør, Henrik Bo Nielsen, holdt en tale om den levende historie. Derpå fortalte Karsten Munkvad levende om fjordfiskerne Arne og Jørgen, som brugte fiskerlejet - og inviterede sammen med Arne og Jørgen lauget og Nationalparken på et traktement af grilstegt lam fra Eskilsø, kartoffelsalat, øl og champagne.

Om Skovgærdet

Fiskerlejet Skovgærdet har været i brug i tre generationer - fra det blev grundlagt i 1895 og til de to sidste fjordfiskere, Arne og Jørgen Hansen, forlod det i 2003. Bådlejet, barkgryden, tjærekassen og redskabsskuret står som et lille monument over en tid, hvor nøjsomme fiskerfamilier kunne leve af at fange ål og rejer fra fjordjoller. Før i tiden var der mange små fiskerlejer omkring Roskilde Fjord. I dag er der kun få tilbage. Skovgærdet er det bedst bevarede.

Arne og Jørgen Jollen

Arne og Jørgen Jollen er den sidste træjolle, der blev bygget til fiskeri i Roskilde Fjord. Jollen blev bygget på Jylllinge Bådeværft i 1966 - og købt af fjordfiskerne Arne og Jørgen, som brugte den til fjordfiskeri fra Skovgærdet. I 1984 solgte de træjollen - og købte en af glasfiber. I 1999 blev den gamle jolle fundet i Frederiksværk i en slem forfatnng. Den blev købt og sat i stand af Roskilde Museum og ligger i dag i Østby Havn, hvor et 11-mands skibslaug passer godt på den.