Sagnkongernes Lejre - Ny udstilling på Lejre Museum

Publiceret 02-03-2016

Danmarks sagnkonger vækkes til live på Lejre Museum i hjertet af nationalparken. Ny udstilling åbner 17. marts 2016 for indbudte gæster - og i weekenden 19. - 20. marts for publikum med gratis entré. Udstillingen kombinerer myter, arkæologi og moderne interaktiv teknologi.

Skibssætningen ved Lejre Museum
Skibssætningen ved Lejre Museum. Foto: Ole Malling.

Oplev enestående fund og fortællinger

Skal man tro skriftlige kilder fra middelalderen, er det i landsbyen Gl. Lejre 45 km vest for København, at man finder Danmarks fødselsattest. Det er her, at Danmarks første kongeslægt Skjoldungerne ifølge sagnhistorien havde sin magtbase i jernalderens og vikingetidens Danmark (år 500-1000 e.kr.).

Gennem de seneste årtier har ROMU gennemført omfattende arkæologiske undersøgelser i Gl. Lejre. Resultaterne har været enestående og omfatter bl.a. sporene efter nogle af de størst kendte bygninger fra oldtiden.

Det er netop kombinationen af de sagnomspundne fortællinger om Gl. Lejre samt de arkæologiske fund i området, der vil danne rammen om Lejre Museums nye udstilling ”Sagnkongernes Lejre”.

”Det er museets ambition, at vi med den nye udstilling kan fortælle historien om denne betydningsfulde lokalitet og de sagnomspundne Skjoldunger. Vi ønsker, at udstillingen med kombinationen af sagn og fakta formidler historien om denne vigtige lokalitet i danmarkshistorien”, siger direktør for museumsorganisationen ROMU, som står bag Lejre Museum, Frank Birkebæk.

 

Sagnkongernes Lejre

Sagnene fortæller, at lige uden for Lejre Museums døre, i det smukke, kuperede landskab, lå Skjoldungernes kongsgård. Skjoldungerne nedstammede fra Kong Skjold, og talte ifølge Saxo Grammaticus konger som Rolf Krake, Frode Fredegod og Harald Hildetand. Skjoldungerne er sagnkonger, men arkæologiske fund på stedet underbygger tesen om, at Gl. Lejre var en af vikingetidens vigtigste magtcentre.

 

Mere end bare et museum

Udstillingen er delt op i tre overordnede temaer. I det første præsenteres publikum for kilderne - de skriftlige sagn samt de arkæologiske vidnesbyrd. Her er der både mulighed for oplevelse og fordybelse gennem brug af lyd, lys og film, og det er her, man får en introduktion til Lejreområdet historie.

Det andet hovedforløb er udformet som et stort digitalt vægkort, hvor man aktivt kan søge oplysninger om monumenterne og udgravninger i landskabet rundt om museet.

I det tredje hovedafsnit finder den besøgende museets arkæologiske skatte fra området, bl.a. den verdensberømte Odin-figur, Danmarks største sølvskat Mannerupskatten samt Gevningefundet.

Senere vil Lejre Museum udvide sin formidling til landskabet gennem informationer om de mange fundsteder og fredede mindesmærke i Lejreområdet. Formidlingen i landskabet vil være tilgængelig inden sommerferien og vil med tiden blive samordnet med Nationalparken Skjoldungernes Land.


Støtte til museet

Den nye udstilling og ombygningen af museet er led i et større moderniseringsarbejde, som ROMU har igangsat.

Arbejdet med opbygningen af den nye udstilling på Lejre museum har modtaget økonomisk støtte fra Lejre Kommune, Knud Højgaards Fond, Camilla og Lars Vedsmand samt Lejre Museumsforening

”Vi er meget taknemmelige for al den støtte, vi har fået, for det betyder, at vi nu kan åbne et museum, der involverer de besøgende og som formidler fortællingen om en af de mest berømte historiske lokaliteter i Danmark”, siger Frank Birkebæk.

 

Læs mere

Læs mere på www.lejremuseum.dk