Domkirken og Nationalparken fejrer vintersolhverv

Publiceret 14-12-2016

Vær med til at fejre vintersolhverv i Domkirken onsdag den 21. december fra klokken 17 - 18.

Årets korteste dag

Onsdag d. 21. december er det årets korteste dag, og dermed vintersolhverv. På Skjoldungernes tid fejrede man her Jól. I kristen tid fejres Jul for Jesu fødsel på samme tid af året. En tradition er dermed fastholdt, og forandret.

Kl 17 – 18 markeres vintersolhvervet i Domkirken. Der er i år valgt et tema for denne både festlige og eftertænksomme stund, nemlig ”fastholdelse og forandring”. Såvel kirken som nationalparken arbejder med at finde ballancer mellem at værne om grundlæggende værdier og at skabe naturlig tilpasning og bæredygtig udvikling.

Ord

Arrangementet vil bestå af musik, fællessang samt en stribe meget korte, reflekterende taler. Alle indslag vil fra meget forskellige perspektiver belyse temaet.

Man kan høre både biskop Peter Fisher-Møller og den nye domprovst Anne-Sophie Olander filosofere over kirken, naturen og sindet. Nationalparkens bestyrelsesformand Lars Vedsmand og museumsvicedirektør Iben Bækkelund Jagd kommer ind på fortid og fremtid.

Nationalparkrådets formand Gordon P. Henriksen causerer over emnet "Forbindelse til en fisk", og elever fra den traditionsrige Roskilde Katedralskole giver ”traditioner” nogle gode ord med på vejen i denne juletid.

Musik

De velkendte sange og salmer, der synges, har alle relation til julen og naturen og temaet om fastholdelse og forandring. Orgelmusikken bliver noget anderledes, idet organist Olivier Antunes er kendt for sine fabulerende improvisationer med udgangspunkt i kendt stof.

Endelig kommer en større gruppe herboende færinger og danser/kvæder om Kong Skjold og om det største vikingeskib gennem alle tider: Ormen hin lange. På Færøerne er de gamle kvad og danske folkeviser stadig i brug, hvorimod de hernede i Danmark har måttet vige for udviklingen.

”Det bliver et fantastisk arrangement. Det bliver i gudstjenestens fastholdte og formelle ramme, men unægtelig i et meget forandret udtryk. Der bliver også diverse overraskelser undervejs”, siger en glad og forventningsfuld nationalparkchef Poul Bjerager, for hvem dette arrangement afslutter 12 år ved roret for nationalparken.

Information

Yderligere oplysninger om Solhvervsarrangementet: Poul Bjerager Christiansen, 40 24 32 46, pouch@nst..dk