Nationalparken inviterer til stjerne-aften

Publiceret 11-03-2019

Kom med i aften den 11. marts

Den dobbelte stjernehob i Perseus. Foto: Genuson/Wikimedia Commons.
Den dobbelte stjernehob i stjernebilledet Perseus. Foto: Genuson/Wikimedia Commons

Kom og kig efter stjernerne

Mandag den 11. marts kan man komme til at opleve vinterens fascinerende stjernehimmel, både i kikkerter og med det blotte øje. Det foregår i Vigen Strandpark ved Veddelev nord for Roskilde på den østlige kyst af Roskilde Fjord, et kort stykke indenfor porten til Roskilde Camping. Selv om det er tæt ved Roskilde er himlen så mørk, at man kan skimte Mælkevejen med det blotte øje. På denne årstid ses Mælkevejen højt på himlen lige hen over vores hoveder. Blandt de mest spændende af aftenens objekter er Oriontågen, den Dobbelte Stjernehob i Perseus og naturligvis Månen.

Orion

Stjernebilledet Orion ses på himlen mod syd om vinteren. Det er et af de største, flotteste og nemmest genkendelige stjernebilleder. De fleste kender Orions bælte - de tre stjerner, der danner en skrå line midt i stjernebilledet. Under bæltet ses Orions sværd som tre stjerner, der er noget svagere end de tre bæltestjerner og som står lodret over hinanden.

I en håndkikkert kan man tydeligt se at den midterste stjerne i sværdet ikke er nogen helt almindelig stjerne. Det er i virkeligheden det lyseste kerneområde i Oriontågen. I et stjernekikkert er Oriontågen et imponerende syn. Bølgende tågedannelser fylder hele synsfeltet og der er adskillige grupper af stjerner i tågen. Der er tale om unge, varme og lysstærke stjerner. De er dannet indenfor de sidste få millioner år - det er for ganske nylig i stjernernes målestok. Mange af dem lyser mere end 10 000 gange så meget som Solen. Oriontågen er et sted, hvor der dannes nye stjerner. Tågen består af store skyer, der mest består af brint og helium, de to letteste grundstoffer. Stjernerne dannes ved at dele af skyerne trækker sig sammen på grund af deres egen tyngdekraft. Oriiontågen er omkring 1500 lysår væk.

Øverst til venstre i Orion ses den klare rødlige stjerne Betelgeuse. Den er en af de allerstørste og kraftigst lysende stjerner, vi kender. Betelgeuses lysstyrke er over 100 000 gange større end Solens. Den er flere hundrede millioner kilometer i diameter, over 600 gange så stor som Solen. Hvis den blev anbragt på Solens plads ville banerne for Merkur, Venus, Jorden og Mars være langt indenfor overfladen.

Cassiopeia, Tyren og Perseus

Næst efter Karlsvognen er Cassiopeia nok det bedst kendte stjernebillede på nattehimlen. Det har en karakteristisk W-form og ses højt på himlen næsten lige over hovedet på os om aftenen om vinteren. Længere nede på himlen mod syd finder vi stjernebilledet Tyren lige over Orion. Mellem Cassiopeia og Tyren finder man stjernebilledet Perseus der indeholder en håndfuld forholdsvis klare stjerner.

Midt mellem Cassioipeia og Perseus kan man på en klar, mørk nat skimte en diffus plet. I en håndkikkert er det tydeligt, at der er tale om to separate pletter. Det er den dobbelte stjernehob - NGC 869 og NGC 884 - i Perseus. I en stjernekikkert er de to hobe et pragtfuldt syn, der ses som et mylder af stjerner, der samler sig i to tydeligt adskilte grupper. De er et af stjernehimlens smukkeste objekter.

De to hobe er 10-20 millioner år gamle. Det lyder måske af meget, men astronomisk set er de meget unge. Solen og hele solsystemet har lidt over 4½ milliard år på bagen. Med andre ord er Solen og Jorden mere end 200 gange så gammel som de to hobe - som en olding sammenlignet med et spædbørn på få måneder.

Månen som en smal banan

Tidligt på aftenen den 10 marts står Månen som en smal "banan" på sydvesthimlen. I en kikkert træder der mange flere detaljer frem på Månen når den ikke er fuld. Det er fordi sollyset så rammer den fra siden, så skyggerne er lange på Månen. Det fremhæver randene på månekraterne, så vi bedre kan se dem.

Program

19:30 Nationalparken byder på lidt varmt at drikke
20:00 Velkomst og introduktion ved naturvejleder Sofie Clauson-Kaas og Michael Quaade fra Astronomisk Selskab
20:10-21:30 Medlemmer af Astronomisk Selskab fortæller om nattehimlens spændende objekter og viser dem frem i transportable stjernekikkerter

Husk varmt tøj

Det anbefales af have varmt tøj på. Når himlen er klar i martsmåned er der ikke skyer til at holde på varmen, så det kan godt blive koldt. Nationalparken serverer noget varmt.

Praktisk

Adressen er Bavnehøjvej 7, Veddelev, 4000 Roskilde.

Der er parkeringspladser lige uden for porten til strandparken

Strandparken er en del af Nationalparken Skjoldungernes Land, der bl.a. omfatter den sydlige del af Roskilde Fjord og strækker sig til områder syd for Roskilde.

Arrangementet er gratis og kræver ikke tilmelding.