Lav dine egne fuglekugler den 15/12

Publiceret 03-12-2019

Nationalparken inviterer til en dag i fuglenes tegn søndag den 15. december klokken 10-13 ved Maritimt Forsøgscenter.

Til arrangementet bruger vi gode, næringsrige frø og ingen grønne plastiknet.

Vinteren står for døren og især i frostvejr er fødebehovet stort for de små fugle, der befinder sig i landet vinteren over. 

Nationalpark Skjoldungernes Land inviterer til et arrangement, hvor alle kan være med til at lave gode, næringsrige fuglekugler til at hænge op i haven eller ved altanen.

Oplev fuglene tæt på

Med en fuglekugle er det muligt at få fuglene tæt på sine vinduer. Derved får man mulighed for at studere de små fugle på nært hold gennem vinteren. Når foråret nærmer sig bør man undgå at fodre fuglene, da det kan forstyrre deres parringsmønstre.

Til arrangementet den 15. december vil nationalparkens naturvejleder, Sofie Clauson-Kaas, give gode råd til, hvad man kan holde øje med, når man iagttager havens fugle. Vidste du fx, at man kan se forskel på han- og hunmusvitter ved at se på tykkelsen af den sorte stribe på fuglens bryst?

Med et par fuglekugler kan vinteren blive en tid, hvor du og din familie bliver klogere på de fugle, der bor i haven eller på altanen vinteren over.

Grønne plastiknet fra fuglekugler ender i fjorden

De hjemmelavede fuglekugler er samtidig et alternativ til mejsekuglerne, som man køber i grønne plastiknet. Når mejsekuglerne er tømt for frø, vil de ofte flyve væk og ende i naturen til gene for andre dyr.

Fx finder frivillige uhyggeligt mange grønne plastiknet langs fjordens strande, når nationalparken to gange årligt arrangerer strandoprydninger. 

De fuglekugler, man kan købe, er også ofte dårlig kvalitet. Til arrangementet benytter vi en blanding af udvalgte, næringsrige frø. Ved arrangementet kan du høre naturvejlederen fortælle om fuglenes foretrukne fødevalg, om forskellige frøs næringsindhold og kvalitet som føde til fugle – og hvordan man undgår rotter ved foderbrættet.

Se på fjordens fugle

Arrangementet finder sted ved Haldrups Grund ved siden af Maritimt Forsøgscenter (Hornsherredvej 202, Kirke Hyllinge).

Ud over at lave fuglekugler vil man ved arrangementet også få mulighed for at låne en kikkert og se på fuglene over fjorden. Her kan du om vinteren blandt andet se lille lappedykker, havørn, troldand og blishøns. 

Arrangementet er målrettet børn i aldersgruppen 4-10 år og deres forældre, men alle er meget velkomne og det er gratis at deltage.