Tag på sommertur

Publiceret 06-07-2018

Oplevelser med natur og kulturhistorie

Udforsk Nationalpark Skjoldungernes Land i din sommerferie. Foto: Anders Rugbjerg Hoppe

Der er mange arrangementer i Nationalpark Skjoldungernes Land. Se et udpluk her.

Tag på vandretur med guide

7. juli: I Pontoppidans Fodspor I (4,5 km)Nobelpristageren Henrik Pontoppidan fandt bl.a. inspiration i landskabet og dagliglivet i 1800-tallets Hornsherred. Gå i hans fodspor med guiden Karsten Munkvad. (Pris: 50 kroner)

8. juli: Gå i Skjoldungernes fodspor - I (17 km)Gå gennem istidsdale og herregårdslandskaber i Nationalpark Skjoldungernes Land fra Hvalsø til Lejre med lokal guide og naturvejleder. (Pris: 300 kroner)

14. juli: I Pontoppidans fodspor II (4,5 km): Tag på tur omkring Østby, hvor Pontoppidan fandt stor inspiration. Motioner og bliv klog på samme tid. (Pris: 50 kroner)

18. juli: Historisk vandring med gourmet frokost (5 km)Gl. Lejre og Ledreborg-skovene er rammen om de ældste og mystiske fortællinger om kongeriget Danmarks tilblivelse. Få historien og en god frokost på Restaurant Hertadalen. (Pris: 700 kroner)

26. juli: Ledreborgprojektet i 1700-tallet (4 km)Hør om Lensgrevens Johan Holsteins forsøg på at reformere sit gods til gavn for både fællesskab og fædreland på vandreturen gennem det historiske landskab ved Lejre. (Gratis)

12. august: Gå i Skjoldungernes fodspor – II (18 km): Gå gennem det mytiske landskab ved Gl. Lejre, langs åer, gennem smeltevandsale, dødishuller og græsenge til den gamle kongeby Roskilde med lokal guide og naturvejleder. (Pris: 300 kroner)

Oplevelser med natur til lands og vands

Fra 1. juli: Rutesejlads på Roskilde FjordDenne sommer er det muligt at komme ud at sejle på Roskilde Fjord med rutesejlads. To afgange dagligt med M/S Svanen fra Roskilde Havn til Gershøj, Møllekrogen og retur, og en aftenafgang fra Roskilde Havn på rundtur i Kattinge Vig.

11., 18. og 25 juli: Pop-up NaturvejledningHver onsdag i juli kan du møde nationalparkens naturvejleder på udvalgte steder, hvor hun vil inspirere børnefamilier og andre naturinteresserede til aktiviteter i naturen. (Gratis)

14. juli: Gå på opdagelse i Rørmosen og mød de græssende får: Besøg Hørhusfolden og den tilgroede Rørmose lige uden for Roskilde i selskab med naturformidler Bjørn Petersen. Hør om naturpleje og mød de får, der klarer arbejdet. Spot en løvfrø og far vild i rørmosen. (Pris: 50 kroner)

21. juli: Barndom på Sct. Hans: Tag med på tur til Sankt Hans Hospital kl. 10-12 og hør om livet som lægesøn på Sct. Hans i 1950'erne. (Pris: 50 kroner)

23. juli: Tai Chi i Bidstrup Skovene: Få en anderledes naturoplevelse med træning af krop og sind i det fri. Arrangementet er fra 17-19 og afholdes af nationalparkens naturvejleder i samarbejde med Taoistisk Tai Chi Forening Danmark. (Gratis)

Udforsk nationalparken på egen hånd

Skjoldungestierne (40 km.)Skjoldungestierne er et netværk af stier, der alle går gennem Gl. Lejre og ud i smukke historiske landskaber med ådale, græsenge, skovhøjland og fjordlandskaber.

Fjordstien om Roskilde Fjord (85 km)Følg naturcykelstien rundt om et af Danmarks smukkeste fjordlandskaber. Mærk brisen, overnat i shelters og oplev fjordens rige fugleliv.

Fotografer: Gl.Lejre: Ole Malling, Fjordbåden Svanen: Sam Christensen, På vandretur: Kristoffer Juel