Tag på svampesafari

Svampenes verden

I oktober og november bugner naturen af svampe, og man behøver ikke være svampeekspert for at tage på svampesafari. Svampene kommer i en fantastisk variation af farver og former. Se hvor mange du kan finde – og tag en svampebog med og se, om du kan identificere dem. Svampene udgør også glimrende motiver for både fotografi og malerkunst, så tag fx kamera eller papir og pensel med i tasken.

Du kan selvfølgelig også gå på jagt efter svampe til panden. Hvis du ikke er vant til at samle svampe vil det dog være en god idé at starte med at tage på en svampetur med en, der kender svampene. Og start med rørhattene, da vi i Danmark kun har to giftige rørhatte: Satans rørhat og djævle-rørhat. Begge er relativt sjældne, og derfor er rørhattene det sikreste valg for nybegyndere, der vil samle spisesvampe.

Familie i skoven. Foto af Martin Kunzendorf

Tur for børn

Svampeture kan være mindst ligeså sjove for børn som for voksne. Tag en heksegryde (spand) med og fyld den med forskellige svampe.

I en svampebog kan I slå op og se, hvilke der er giftige. I kan lede efter kendetegn på svampene og tildele svampene magiske evner. Prøv også om I kan finde støvbolde, og se, hvordan de sender skyer af små svampesporer af sted, når I prikker til dem. 

Tekst: Nynne Sørgaard

© Foto: Familie: Martin Kunzendorf