Sne-aktiviteter

Når vinteren har bidt sig rigtig fast og sneen falder, så findes der mange muligheder for vinteraktiviteter både i skoven og ved fjorden. Tag ud på løjperne, sus ned af kælkebakken eller få gang i en god sneboldskamp.

Løjperne i skoven

Hvis vi er så heldige, at sneen falder denne vinter, så er det tid til at spænde skiene på. I Bidstrup Skovene udgør det kuperede landskab et fint skiterræn, som både giver udfordringer til begyndere og øvede. Hvis vejret er til det, trækker Naturstyrelsen endda skispor på skovvejene.

Der er også mulighed for at lægge sin egen rute i statens skove, da du må færdes over alt. Hvis sneen er sparsom, kan du med fordel lægge ruten på arealer med plant underlag - f.eks. offentlige parker eller skovstier.

En tur på kælken

Mærk susen i ørerne og få røde kinder! Når sneen er faldet, så er det bare med at tage vinterjakken, huen og vanterne på og komme afsted til en af kælkebakkerne i nationalparken.

Du kan finde rigtig gode kælkebakker på Naturstyrelsens arealer f.eks. ved Avnstrup i Bidstrup Skovene og ud til fjorden i Boserup Skov. I den nordlige del af nationalparken ved Jyllinge findes også gode bakker ud mod fjorden.

Byg en iglo

Det sker sjældent i Danmark, men få gange er frosten så hård, at det er muligt at bygge snehuler og igloer. Start med at finde et sted, hvor du kan skære de sneblokke ud, som du skal bruge (er sneen ikke kompakt nok, så prøv at stampe den i noget tid). Skær nu blokkene ud, så du kan forme en cirkel. Hver blok skal gerne skråne lidt ind mod midten og til den ene side, så igloen bygges som en spiral.

Placer blokkene i en cirkel og byg med de største nederst og mindre deropad. Den sidste på toppen skal gerne være lidt større end hullet, så den ikke falder ned igennem. Udfyld huller mellem blokkene med sne, men lad nogle blive for at sørge for ventilation. Til slut laves ingangen ved at grave et hul så tæt på jorden og så lille som muligt - ellers slipper varmen ud.

© Foto: Ole Malling