Den sjældne kejserkåbe folder vingerne ud

Sommeren er sommerfuglenes tid. I juli og august kan du se den sjældne kejserkåbe i nationalparken.

Skovens sommerfugl

Hvis du vil opleve en sjælden og helt særlig sommerfugl, så tag en solskinsdag ud til en maf de store skove i Nationalpark Skjoldungernes Land på Midtsjælland. Her flyver den orange kejserkåbe, som er en af de største og prægtigste perlemorsommerfugle i Europa. Kejserkåben har strålende orange vinger med klare sorte tegninger og et vingefang på helt op til syv centimeter. Vingerne er, som hos alle sommerfugle, beklædt med bittesmå farvede skæl, som ligger taglagt og skaber de flotte mønstre.

Kejserkåben er skovens sommerfugl. På en solskinsdag kan den opleves i blomsterrige skovbryn, lysninger og på skovveje. Kejserkåben har en særlig forkærlighed for brombærblomster og tidsler og suger lige som alle andre sommerfugle nektar gennem en lang snabel, som  den kan rulle ind til en lille spiral, når en blomst er tømt.

Udklækkes i violerne

Kejserkåben flyver i juli og august – og hvis du er heldig, kan du opleve en strålende orange han hvirvle omkring en hun i parringsflugt gennem skoven.

Når de har parret sig, finder hunnen et sted med violer i skoven og lægger sine æg i barkrevnen på et træ i nærheden. Det  lille æg klækkes efter et par uger til en brun larve. Larven æder sin æggeskal og sætter sig uden at spise mere til at overvintre på træet i et silkespind.

Først næste forår kravler larven ned fra sit træ, finder en violplante og begynder at æde sig tyk og fed i violblade.

 

 

Den fuldsændige forvandling

Som alle andre sommerfugle har kejserkåben en livscyklus med fuldstændig forvandling. Det betyder, at larven larven i juni spinder sig selv ind i silketråd til en gråbrun puppe. Inde i puppen foregår i løbet af de næste uger det forunderlige, man kalder metamorfose: Det, der før var en lille tyk larve med en fast substans af celler, går nu i opløsning og bliver til en flydende væske. Væskens celler finder sammen på nye måder og danner en sommerfugl med vinger, ben, antenner og det hele.

Efter nogle uger revner puppen, og ud kravler en våd og forpjusket kejserkåbe. Den pumper kropsvæske ud i sine nye vinger og flyver af sted, klar til at parre sig. Ringen er sluttet.

 

Se på sommerfugle

Du kan selv tage ud og opleve en masse sommerfugle i nationalparken.

I Bidstrup Skovene findes nogle af landets fineste lokaliteter. Her er der set op til 30 forskellige arter på de mest artsrige skovenge og -moser. Det omfatter en række sjældne arter som fx hvid admiral, skov- og engperlemorsommerfugl, kejserkåbe og dukatsommerfugl.

Læs mere om forskellige arter af sommerfugle i Miljøstyrelsens Artsleksikon

Sjælden art i Danmark

Kejserkåben har tidligere været ganske udbredt i Danmark, men den er gennem de seneste år gået meget tilbage i Jylland, på Fyn og i Nordsjælland. Årsagen kan være, at vores skove er blevet mere lukkede, og at skovbryn og lysninger bliver påvirket af næringsstoffer. På  Midt- og Sydsjælland er kejserkåben stadig forholdsvis talrig.

En af nationalparkernes opgaver er at optimere forholdene for arter som kejserkåben blandt andet ved at fremme brugen af gamle driftsformer for eksempel stævning af skov.

Læs mere om nationalparkens forvaltningsplan for dagsommerfugle

Tekst: Malene Bendix
© Foto: Kejserkåbe sommerfugl; Erika Grøntved. Træer i Boserup; Ole Malling.
© Tegning: Ewa Wulff