Himmelblå forårsblomst i nationalparken

Den blå anemone er en af de allerførste forårsblomster i nationalparken. Du kan finde den i Boserup Skov i marts og april.

 

Et særligt forårstegn

Allerede tidligt i marts kan vi her i nationalparken opleve et helt særligt forårstegn: Den blå anemone springer ud med sine himmelblå blomster. Den lille urt blomstrer på skrænter i gamle bøgeskove, hvor vinden har blæst skovbunden fri for visne blade. Sådan nogle forhold findes på skrænterne langs kysten i Boserup Skov.

Den blå anemone er sjælden, men når du finder den er du ikke i tvivl, for den har den smukkeste blå farve, du kan forestille dig. Først er blomsternes kronblade nærmest blåviolette – og med tiden bliver de himmelblå. Blomsterne har grønne støvfang uden nektar og fin krans af hvide støvblade. De bliver bestøvet af humlebier, som samler pollen. På den måde er den blå anemone sammen med pilen og de andre forårsblomster vigtig føde for bierne her i det tidlige forår.

Find den i Boserup Skov

Tag på tur til Boserup skov i marts. Kig efter den blå anemone på skrænterne ud mod fjorden – og oplev den smukke blå blomst sammen med skoven og fjorden og alt det andet skønne. Den lille urt findes også andre steder i nationalparken, fx på Bognæs og i skovene omkring Åstrup Gods.

Når den blå anemone er blevet bestøvet sætter den mange små grønne frugter. Hver lille frugt har et lille vedhæng med en særlig olie i, som myrerne elsker. Derfor samler myrerne frugten op og tager den med sig ud i verden. På dem måde spredes den blå anemone. Lad den sjældne blå anemone stå, så den kan brede sig – og mange andre også kan glæde sig over den.

 

Digt af Kaj Munk

Digteren Kaj Munk, beskriver så fint den glæde den lille blå blomst vækker:

Hvad var det dog, der skete? Mit vinterfrosne hjertes kvarts
må smelte ved at se det, den første dag i marts.
Hvad gennembrød den sorte jord og gav den med sit søblå flor
et stænk af himlens tone?
Den lille anemone, jeg planted dér i fjor.

Leverurt eller himmeldråbe - kært barn har mange navne

Anemonens form og farve gjorde, at man i gamle dage anvendte dens blade mod leversygdomme. For eksempel drak man et udtræk af bladene i øl mod gulsot.

Blomsten blev derfor i nogle egne kaldt leverurt og leverkløver. Heldigvis havde man i andre egne af Danmark mere poetisk sans – og den blå anemone har haft navne som trefoldighedsurt, himmeldråbe og jomfrublomst

Tekst: Malene Bendix
© Foto: Blå Anemone og Boserup Skov; Ole Malling.