Den rigtige gydeplads
Når de gydemodne havørreder er trukket op til det stykke vandløb, hvor de selv blev klækket, vælger hunfisken sig en gydeplads med stenbund og god strøm. Her lægger hun sig på siden, og ved at slå kraftigt med halefinnen graver hun en flere meter lang gydegrube mellem sten og grus. Her stiller hun sig og venter.
Når den rigtige han dukker op, går legen i gang. De to fisk svømmer skælvende og gabende tæt ved siden af hinanden i strømmen over gydegruben. Det hele ender med, at hunnen gyder sine æg i en lang stråle, hvorefter hannen afgiver sin sæd ud over æggene. Hele seancen bliver gentaget flere gange med 5 – 10 minutters mellemrum. De befrugtede æg er tungere end vand, og falder til bunds mellem de store sten i gydegruben. Med slag af halen dækker hunnen æggene med grus og sten. Det er den yngelpleje.
Forældrefiskene har ikke spist, efter de er gået op i vandløbet, så efter gydningen vender de afkræftede tilbage til havet.
I gydegruben udvikler de befrugtede æg sig – og i april og maj måned klækkes bittesmå havørredlarver. De ligner ikke fisk, men ufærdige fostre uden mund. Larverne bliver i gydegrusets beskyttede miljø de første tre uger. I den periode lever de af den blommesæk, de har med fra det befrugtede æg.