Vi benytter cookies til at forbedre brugeroplevelsen.Læs mere om cookies

Roskilde Domkirke 

Roskilde Domkirke er 1000 år gammel og huser de kongelige kapeller, hvor 21 konger og 18 dronninger ligger begravet. Det er det største antal i verden. I  1995 kom domkirken på UNESCO´s liste over Verdensarv

Om domkirken

Roskilde Domkirkes har siden 1400-årene været kongeslægtens foretrukne kirke. Derfor præges kirken af de fire store kapeller, som sammen med koret og begravelsespladsen fra 1985 rummer begravelser for 21 konger og 18 dronninger.

Domkirken har snart i 800 år haft en markant plads i Danmarks historie, først som hovedkirke for Danmarks mægtigste bispestol, siden som kongelig begravelseskirke.  

Biskop Absalon tog omkring 1170 initiativ til at opføre en domkirke i teglsten på stedet. Teglsten var datidens moderne byggemateriale og byggestilen var i begyndelsen romansk, men blev snart ændret til det store nybrud i arkitekturen; Gotikken.

Domkirken er et levende bygningsværk, og siden 1170 er der vokset samtidige tilbygninger frem på kirken.  

Verdensarv

Domkirken er et enestående arkitektonisk og historisk monument også set med internationale øjne. I 1995 blev Domkirken optaget på UNESCO’s verdensarvsliste, fordi den er den første gotiske stenkatedral i Skandinavien. Kirkens arkitektur og byggestil inspirerede herefter bygninger i hele Skandinavien.  

Naturens ressourcer

Roskilde Domkirke rummer ikke kun en fortælling om kulturen, men også en fortælling om et samspil mellem menneske og natur. Menneskene har bogstavlig talt levet af landskabets ressourcer, de har udnyttet alle naturens kræfter, og de har reelt ”bygget landet” af landskabet. Naturen har gennem sine materialer sat sit præg på Roskilde Domkirke.

Læs mere om Roskilde Domkirke