Vi benytter cookies til at forbedre brugeroplevelsen.Læs mere om cookies

Lejre Museum

Lejre Museum ligger i det naturskønne Gl. Lejre, som rummer nogle af Danmarks mest spændende og betydningsfulde sagn og arkæologiske fund i dansk jernalder og vikingehistorie. 

 

Udstillingerne

Skal man tro skriftlige kilder fra middelalderen, er det i Gl. Lejre, at man finder Danmarks fødselsattest. Det er her, at Danmarks første kongeslægt Skjoldungerne ifølge sagnhistorien, havde sin magtbase i jernalderens og vikingetidens Danmark (år 500-1000 e.kr.). Her, lige uden for dørene af Lejre Museum, lå Skjoldungernes kongsgård. Skjoldungerne er sagnkonger, men arkæologiske fund på stedet underbygger tesen om, at Gl. Lejre var en af vikingetidens vigtigste magtcentre.

Gennem de seneste årtier har museet gennemført omfattende arkæologiske undersøgelser i Gl. Lejre. Resultaterne har været enestående og omfatter bl.a. sporene efter nogle af de størst kendte bygninger fra oldtiden. Det er netop kombinationen af de sagnomspundne fortællinger om Gl. Lejre samt de arkæologiske fund i området, der danner rammen om museets nye permanente udstilling ”Sagnkongernes Lejre”, hvor du gennem brug af lyd, lys og interaktivt design kan opleve og fordybe dig i Lejreområdets historie. Og så kan de komme helt tæt på Danmarks største sølvskat, ’Mannerupskatten’.

Butik og Café

Afslut dit besøg på Lejre Museum med et besøg i museets butik og lille café. I museets butik finder du et varieret udvalg af varer - historiske smykker, bøger, legetøj, drikke og meget mere. I museets lille cafehjørne kan du bl.a. nyde økologisk fairtrade Puro-kaffe, økologisk juice, smoothies og sodavand fra Naturfrisk Ørbæk Bryggeri, Hansen’s Is samt chokolade fra den lokale chokoladeverdensmester Friis-Holm.
I sommerhalvåret kan du også nyde dine køb og solens stråler i vores udendørs cafemøbler

Besøg Gl. Kongsgård

Gl. Kongsgård der er tilknyttet Lejre Museum ligger få hundrede meter fra Lejre Museum. Gården står med originale møbler og andet inventar fra dens tidligere beboere og udgør derved en samlet helhed – en stor museumsgenstand. Den 300 år gamle gård var oprindeligt fæstegård under Ledreborg Slot og har siden 1749 været slægtsgård. Kirsten Nielsen, den sidste beboer på gården, flyttede i 1925 ind i stuerne og beboede dem til sin død i 1959. Hun gjorde det til sit livsværk at gøre Gl. Kongsgård til et slægtshjem og et museum på samme tid – med hende som beboer, kustode og levende fortæller.”

Læs mere

Læs mere om Lejre Museum og de nye digitale udstillinger på museets hjemmeside, lejremuseum.dk