Sov under stjernerne

Pak soveposen og oplev nationalparken, når mørket tager over.

Spring ned i teksten og læs om:

Nationalpark-shelter | Overnat ved fjorden | Sov ude på vandet | Sov langs Skjoldungestien | Overnat i skoven | Hotel, B&B, kro, gods og camping | Bålpladser | Sov ude med ungerne | Planlæg din tur

Tag ud og sov i skoven i telt, i shelter eller i en hængekøje. Lyt til lydene i mørket og vågn op til morgendis, solopgang og måske et rådyr helt tæt på. Du kan også besøge en af de lokale kroer eller campingpladser, hvor du kan overnatte på mere komfortabel vis.

Nedenfor finder du et udpluk af de overnatningssteder, der findes i nationalparken. På nationalparkens app eller webkort kan du få det fulde overblik samt læse mere om faciliteter og booking for hver enkelte overnatningssted.

Sov i et unikt nationalpark-shelter

Lavringe Å shelterplads og Kisserup Shelterplads er to af nationalparkens nyeste shelterpladser. Her finder du arkitekttegnede shelters, som er særligt designet til Nationalpark Skjoldungernes Land. 

Shelterne har form som stævnen på et skib. Arkitekterne bag shelterne er inspireret af områdets historie, vikingeskibe og de oldnordiske sagn om Kong Skjold og slægten af skjoldunger.

Derfor er shelterne også opført med klinkbyggede brædder, ligesom vikingerne klinkede deres skibe. "Skibsplankerne" er olieret med lindolie for at modstå vind og vejr, mens de indvendigt har bevaret den lyse farve. Her træder konstruktionerne frem som i skroget af et træskib. 

Shelterne er mere legende og mere komfortable end almindelige sheltere. De har flere indgange og muligheder for at lukke af, og for enden af hver shelter er der monteret en bænk, der ligesom skibsbænkene spænder bugen ud.

I nationalparkens app eller webkort kan du læse mere om både Lavringe Jord shelterpladsen og Kisserup Shelterplads.

Overnat ved Roskilde Fjord

Der er gode muligheder for en nat ved kysten. I Salvadparken er der både shelters og her må du også gerne slå dit telt op - og der er god plads til det.

Du kan også sove helt ude ved fjorden på shelterpladserne i Boserup Skov, Lyndby Strand og Gershøj. På Lyndby Strand shelterplads og på Gershøj telt- og shelterplads kan du både sove i shelter og slå telt op.

I nationalparkens app eller webkort finder du en oversigt over alle telt- og shelterpladserne langs fjorden, og her kan du også læse mere om booking og faciliteter.

Snup en overnatning til søs

Ved Møllekrogen i den nordlige ende af nationalparken kan du overnatte ude på Roskilde Fjord i en flydende bivuak. Når du ankommer til den flydende platform, kan du trække i et håndtag og derved slå bivuakken op ude på vandet.

Du kan booke en overnatning i perioden fra omkring 1. april til 15. oktober. Det er ikke muligt at bruge lejrpladsen uden for denne periode. Overnatning med børn under 13 år er ikke tilladt, og det anbefales at bære redningsvest under ophold på dækket. Ophold og overnatning på den flydende lejrplads sker på eget ansvar.

Læs mere om den flydende lejrplads her og find den i nationalparkens app eller webkort her.

Overnat langs Skjoldungestien

Hvis du skal ud at vandre ad Skjoldungestien, leder du måske efter en shelterplads på vejen. Midt på ruten ligger Lejre. Der er en shelterplads i Gl. Lejre, hvor du kan sove midt i det kulturhistoriske landskab i en fordybning, hvor der engang var grusgrav. Her er meget kort afstand til både Lejre Museum og skibssætningen. 

Der er også flere muligheder for at overnatte i Lejre, blandt andet Lavringe Jord shelterplads, hvor du kan sove i et af de unikke, arkitekttegnede skjoldungesti-sheltere. 

Godnat under bøgetræerne

I Hyrdehøj Skov er der fri teltning. Det betyder, du mål slå dit telt op lige præcis, hvor du ønsker, i skoven. Du skal blot huske 1-2-3 reglen, som betyder, at du må overnatte én nat, to telte sammen og ikke større telte end 3-personers telte.

I Bidstrupskovene finder du både telt- og shelterpladser. Du kan sove ude på det fine, åbne overdrev, Særløse Overdrev, eller inde i skoven på fx Helvigstrup shelterplads, Avnstrup shelterplads eller du kan slå dit telt op på Rævemosen teltplads.

I Boserup Skov må du ikke slå telt op, for der er ingen teltpladser. Du må dog gerne overnatte i en hængekøje, hvis den hænger uden overdække. Der findes også flere shelterpladser i Boserup Skov, og de ligger endda med en fantastisk udsigt helt ud til Roskilde Fjord. 

Hoteller, kroer, B&Bs og campingpladser

Du kan også overnatte på bløde madrasser flere steder i nationaparken. Fx kan du booke glamping på Roskilde camping. Her sover du i lækre telte af høj kvalitet og på bløde madrasser med dyner og puder.

Du kan også booke et kroophold fx på den historiske og 500 år gamle Skoemagerkro eller på romantiske Gershøj Kro, der ligger lige ned til vandet. Eller hvad med et godsophold på Sonnerupgaard Gods eller i en trætophytte hos Ryegaard Gods?

Endelig er der også rig mulighed for at booke et hotel eller at booke dig ind hos et af de mange små Bed & Breakfast steder i nationalparken. Se mere i nationalparkens app eller webkort.

Tag børnene med på sheltertur

Pak lommelygter, soveposer og masser af snacks. Det er fedt at sove ude med ungerne! Du kan tage til en hvilken som helst shelterplads i nationalparken, men før du beslutter dig, er det en fordel at undersøge, hvad der findes af faciliteter og hvor langt, du skal slæbe alle ungernes bamser, soveposer, lommelygter og snacks.

En god shelterplads til dig med børn er fx Gershøj telt- og shelterpladshttps://skjoldungerne.geoguideapp.com/webmap?type=place&id=5485. Her har I både træk-og-slip toiletter, vand, bålplads, brænde, fjordudsigt og kort afstand til Gershøj Strand, hvor I både kan bade, købe is og sejle en tur i en nationalpark-kano.

Endelig kan du også parkere næsten lige ved siden af shelteren. Til gengæld kan shelteren ikke bookes, så tag eventuelt et telt med som plan B. Du må nemlig gerne slå telt op her.

Mange flere bålpladser

Du behøver ikke overnatte ude for at opleve nationalparken i de mørke timer. Du kan tage ud til en af de mange bålpladser i nationalparken og hygge ved bålet, mens mørket falder på. 

Der er bålpladser ved langt de fleste telt- og shelterpladser, men der er også mange bålpladser andre steder fx i Boserup Skov eller rundt langs kysten. Du finder et overblik over bålpladser i nationalparken på appen eller webkortet.

Planlæg din overnatning

Vi har samlet nogle regler og gode råd til dig, der skal ud at overnatte eller tænde bål i naturen. Ved at følge dem og sprede budskabet til andre er du med til at passe på naturen i nationalparken.

  • Du må gerne overnatte på et liggeunderlag eller i en simpel hængekøje i Boserup Skov og Bidstrupskovene, fordi det er offentlige skove. Hvis du vil sove i bivuak, telt, hængekøje med tarp eller andet overdække skal du dog finde en teltplads eller tage til Hyrdehøj Skov, hvor der er fri teltning.
  • Nogle overnatningspladser skal bookes på forhånd. Tjek det under det enkelte sted fx via nationalparkens app eller webkort, eller via udinaturen.dk
  • Tag dit skrald med dig hjem - også madrester, skræller og andet fra madlavningen.
  • Tænd kun bål på afmærkede bålpladser og sluk det, når du er færdig.
  • Spil ikke høj musik, når du er i naturen.
  • Hvis du skal på toilettet, så gør det på toilettet. Er der hverken toilet eller multtoilet, må du grave lorten ned. Du må ikke efterlade toiletpapir i naturen.
  • Er hunden med, skal den være i snor.
  • Kør ikke ind ad skovveje og andre veje, hvor der er kørsel forbudt. Heller ikke selvom du har meget bagage og bare vil læsse af.

Faciliteter, oplevelsespunkter og ruter
I nationalparkens app eller webkort og i nationalparkens turfolder kan du finde en oversigt over overnatningsmulighederne i nationalparken samt ruter, faciliteter og oplevelsespunkter, sådan at du nemt selv kan planlægge din tur.

© Fotografer:Adam Grønne: Familie om bål i mørket, familie i shelter i mørket; Martin Kunzendorf: Sheltere fra drone, lille dreng i shelter; Liv Louise Holm: Viking, bålhygge ved fjorden; Mikkel Eeg: Flydende bivuak; Nynne Sørgaard: Gl. Lejre shelterplads, dreng med snobrød; Joe Kniesek: Pige i mørket; Sarah Green: Glampingtelt på Roskilde Camping; Ryegaard: Trætophytte.